Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA OSIJEK

Bad Blue Boysi oslobođeni od optužbi zbog bakljade i prosvjedovanja kod zatvora
Objavljeno 27. studenog, 2021.

Osmorica pripadnika Bad Blue Boysa oslobođeni su od optužbe da su počinili prekršaj za koji ih se optužnim nalogom teretilo za događaj u siječnju ove godine kada se dogodio prosvjed kod osječkog zatvora. Skupina navijača bakljadom su pružala podršku dvojici članova uhićenih ranije u Vukovaru.



Policijska uprava osječko-baranjska, Prva PP Osijek, podnijela je optužni prijedlog protiv prvookrivljenog Vinkovčanina A.B. da je bio organizator prosvjeda, dok se D.A. iz Gračaca, B.Ž. iz Čakovca, I.G. iz Vukovara, I.K. iz Novog Marofa te trojica Zagrepčana S.B., A.V. i L.L. teretilo da su u prosvjedu sudjelovali i tako narušavali javni red i mir. Međutim, sud je, ispitujući optužni nalog, utvrdio da djela koje se okrivljenicima stavljaju na teret nisu po propisu prekršaj te ih je svu osmoricu oslobodio optužbe.

- Iz činjeničnog opisa prekršaja za koje se okrivljenici terete, sud nije utvrdio postojanje zakonskih obilježja terećenih prekršaja, pa time djela za koja se okrivljenici terete nisu prekršaji. Naime, činjeničnim opisom prekršaja kojim se prvokrivljeni A.B. tereti zbog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju, ne može se podvesti pod kažnjivu radnju citiranog prekršaja, jer ne sadrži konstitutivne elemente terećenog prekršaja - navodi se, između ostaloga, u obrazloženju Općinskog suda Osijek.

Sud je naveo da u zaključku tužitelja, to što se A.B. smatra organizatorom javnog okupljanja, jer je "točno rekao tijek događanja", ne samo da nije navedeno što je zapravo napravio A.B., nego navedeni dio činjeničnog opisa prekršaja ne sadrži nijedan element zakonskog opisa koji je propisan u odredbi Zakona o javnom okupljanju.

Isto tako, u obrazloženju presude navodi se kako sud ni iz ostaloga dijela činjeničnog opisa prekršaja nije utvrdio postojanje prekršaja ni za jednog od navedenih Bad Blue Boysa, jer optužni akt ne sadrži nijednu konkretiziranu radnju svakog okrivljenika, pa zbog toga djela zbog kojih se okrivljenici terete nisu po propisu prekršaji.

Sud je osmorku oslobodio od optužbe da su 20. siječnja, između 21.11 i 21.20 sati u Osijeku, u prolazu između južne strane zida Zatvora u Osijeku i ispred zgrade Hrvatskog Telekoma održali javno okupljanje - javni prosvjed, bez prethodne prijave javnog okupljanja, uz narušavanje javnog reda i mira. Na javnom okupljanju sudjelovalo je 70-ak pripadnika navijačke skupine "Bad Blue Boys". Toga dana u 21.10 sati u Zatvor Osijek došao je prvo prijavljeni A.B., koji je donio stvari za istražnog zatvorenika A.J., koji je pri predavanju odjeće i pribora za osobnu higijenu rekao dežurnom Zatvora u Osijeku da će navijačka skupina "Bad Blue Boys" u prolazu između južne strane njihovog zida Zatvora u Osijeku i zgrade T-Coma organizirati bakljadu i skup podrške istražnim zatvorenicima A.J. i I.K. U tom trenutku dežurni Zatvora obustavio zaprimanje stvari i vratio ih A.B.

Sudionici javnog prosvjeda došli su prethodno organizirani iz Vukovara, Vinkovaca, Županje, Zagreba te drugih mjesta Hrvatske, automobilima iz smjera Europske avenije, parkirali se u Stepinčevoj ulici i pješice otišli na mjesto gdje se održao javni prosvjed. Prvoprijavljeni A.B. teretio se da je organizator javnog prosvjeda, jer je točno rekao razlog i tijek događanja. Do narušavanja javnog reda i mira od strane navedene osmorice, navodilo se u optužnom prijedlogu, došlo je kada je navijačka skupina "Bad Blue Boysa", prethodno organizirana pješice došla do Zatvora, gdje su razvili transparent koji se sastoji od dva dijela s natpisom "Crni dim zasluga je vaša da vide ga iz ćelije braća naša" te još jedan transparent s natpisom "150" te kraćim nepoznatim natpisom. Okupljeni navijači pjevali su: "Hrpa govana, neškolovana, puna kompleksa, smeća drotovska sramota Hrvatska".

U optužbi se navodilo i da je nepoznata osoba koja se nalazila u grupi okupljenih navijača zapalila bengalku, a odmah potom i drugi navijači pale veći broj bengalki. Iz okupljene grupe nepoznata osoba bacila je bengalku prema zidu zatvora koja udara u isti zid, neposredno dok je uz okupljenu grupu navijača upaljen i vatromet.



Sandra Lacić
Djela koja im se stavljaju na teret nisu po propisu prekršaj te ih je sud svu osmoricu oslobodio

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike