Sport
ŽDRIJEB DODATNIH KVALIFIKACIJA ZA SP

Italija i(li) Portugal ostaju bez Katara
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Kuglice su spojile dva posljednja europska prvaka, pa će jedan sigurno propustiti Svjetsko prvenstvo sljedeće godine

Put na Bliski istok nije nimalo lagan. Zürich je bio domaćin ždrijeba za dodatne europske kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine i kuglice su bile vrlo nemilosrdne prema posljednja dva europska prvaka - Italiji i Portugalu. Sigurno je kako će bar jedna od te dvije momčadi ostati bez plasmana na najveću nogometnu smotru.



Za preostala tri mjesta sa Starog Kontinenta borit će se 12 reprezentacija, deset drugoplasiranih iz prije dva tjedna završenih kvalifikacija (Portugal, Italija, Rusija, Škotska, Švedska, Wales, Sjeverna Makedonija, Poljska, Turska, Ukrajina) te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje se već nisu plasirale na SP ili "repesaž" (Austrija, Češka). Tih 12 reprezentacija bilo je podijeljeno u tri grupe po četiri te će svaka "iznjedriti" jednog sudionika SP-a u Kataru. U svakoj od tih skupina igrat će se polufinale i finale, domaćini u polufinalima bili su nositelji (Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Švedska i Wales), dok je domaćinstvo finala određeno ždrijebom.

Znalo se i prije koliko je važno izravno izboriti mjesto u Kataru, jer su ove dodatne kvalifikacije najzahtjevnije do sada. I sada još više možemo odahnuti što smo veliku dominaciju protiv Rusije u odlučujućoj utakmici za prvo mjesto skupine uspjeli naplatiti i pobjedom, pa makar ona bila i autogolom. Naime, vjerojatno su svi ostali u šoku prilikom određivanja tih skupina (A, B i C) kada je postalo jasno da se u istoj skupini C nalaze Italija i Portugal. Računalo se kako će UEFA "sačuvati" najjače reprezentacije te da će osigurati da se tri s najvećim koeficijentom ne mogu naći u istom dijelu ždrijeba. No, nije tako bilo, nositelji su bili "privilegirani" samo u ždrijebanju polufinala, pa je vrlo izvjesno kako će u međusobnom dvoboju Portugal i Italija odlučivati tko će u Katar. Naravno, prije toga obje reprezentacije moraju svladati kao domaćini Tursku, odnosno Sjevernu Makedoniju. Navijači "selecaoa" i "azzurra" sada još više mogu žaliti za onim što su njihove reprezentacije propustile tijekom kvalifikacija. Portugalci su u posljednjoj minuti porazom od Srbije u posljednjem kolu izgubili izravno mjesto, dok su Talijani to napravili s dva promašena kaznena udarca protiv Švicarske te potom remijem kod Sjeverne Irske.

U skupini A za Katar će se u polufinalima boriti Škotska i Ukrajina te Wales i Austrija, a u B Rusija i Poljska te Švedska i Češka. Pobjednici dodatnih kvalifikacija kompletirat će kontingent od 13 Europljana koji će se naći u ždrijebu skupina SP koji je na rasporedu 1. travnja sljedeće godine, a SP će se održati od 21. studenoga do 18. prosinca 2022.


Goran Roguljić
Ždrijeb i termini dodatnih kvalifikacija
Utakmice polufinala igrat će se 24. ožujka sljedeće godine, dok su finala na rasporedu 29. ožujka.

SKUPINA A

polufinala: Škotska - Ukrajina, Wales - Austrija

finale: Wales/Austrija - Škotska/Ukrajina

SKUPINA B

polufinala: Rusija - Poljska, Švedska - Češka

finale: Rusija/Poljska - Švedska/Češka

SKUPINA C

polufinala: Italija - Sjeverna Makedonija, Portugal - Turska

finale: Portugal/Turska - Italija/Sjeverna Makedonija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike