Regija
"SINOVI ZAPADNE SLAVONIJE"

Dokumentarac o akciji Papuk ‘91.
Objavljeno 27. studenog, 2021.
O jednoj od prvih uspješnih oslobodilačkih akcija snimali su Dino Mataz i Mihael Puljić
SLATINA



U kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazan je dokumentarni film mladih povjesničara Dine Mataza i Mihaela Puljića "Sinovi zapadne Slavonije", o operaciji Papuk ‘91, jednoj od prvih uspješnih oslobodilačkih akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Operacija Papuk 91. trajala je od 28. studenoga 1991. do 3. siječnja 1992., a u tom vremenu Hrvatska vojska oslobodila je više od stotinu naselja i 1230 četvornih kilometara.



Na projekciji su bili autori Mataz i Puljić, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata doc. dr. sc. Ante Nazor, virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika Slatine i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ-a i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ-a Mato Bubaš, zamjenik načelnika Policijske uprave VPŽ-a Nenad Križić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina - Orahovica Tomo Grahovac, zamjenik zapovjednika 132. brigade pukovnik Goran Sokol, predstavnici 127. virovitičke i 136. slatinske brigade te 2. bojne 132. brigade Našice - Orahovica te brojni članovi braniteljskih i stradalničkih udruga.

- Sačuvali ste živote, ali toga tada vjerojatno niste bili svjesni. Upravo zato kolega Dino Mataz i ja pokušavamo ovim dokumentarnim uratkom ispraviti nepravdu i za povijest zabilježiti da ste učinili nešto fantastično, i da na to morate biti ponosni. Ovaj film je naše "hvala" za učinjeno, što će, nadam se, cijeniti i generacije koje dolaze poslije nas - rekao je Mihael Puljić, obraćajući se sudionicima oslobodilačkih operacija 1991., zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji filma.

Uz pohvalne riječi i zahvale Mate Bubaša, Ilije Nikolića i Gorana Sokola, na filmu, inicijativi, želji i osjećaju potrebe da se na ovaj način zabilježi naša nedavna povijest, zahvalio je i dr. Ante Nazor.



Petar Žarković
Nazor: Sveta godina
- Ako su neki mladi ljudi zainteresirani za povijest Domovinskog rata, ako su spremni izučavati ga na temelju izvora, na temelju svjedočanstava sudionika, onda nema straha da ta povijest neće biti ispričana. Općenito govoreći o ‘91. godini, to je sveta godina, temeljna godina u uspostavi naše suverene i samostalne Republike Hrvatske - rekao je Ante Nazor.

Najčitanije iz rubrike