Novosti
NOVA PREPORUKA HZJZ-A

Booster doza cjepiva starijima od 18 godina
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Cijepljenje booster dozom protiv bolesti COVID-19 preporučuje se starijima od 18 godina, i to šest mjeseci od završetka cijepljenja i nakon konzultacije s liječnikom, a treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli COVID i obavili primarno cijepljenje, objavio je u petak HZJZ.

Booster doza posebice je važna korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne, zdravstvenim radnicima koji skrbe o pacijentima na bilo kojoj razini zdravstvene zaštite, osobama starijima od 65 godina te svima starijima od 18 godina koji žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama i onima koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti. HZJZ u preporukama navodi i da liječnici obiteljske medicine trebaju aktivno pozivati svoje osiguranike na treću dozu.

Booster dozom do 24. studenoga u Hrvatskoj je cijepljeno 150.715 osoba, a kliničke studije pokazale su da mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna) nakon dvije doze imaju visoku učinkovitost u zaštiti od simptomatske infekcije, no ta učinkovitost opada s vremenom, posebice u zaštiti od varijante delta-virusa. Istraživanja ukazuju na to da je učinkovitost cjepiva Moderna nešto veća protiv delta-virusa u odnosu na Pfizer, jer je pad djelotvornosti kod Moderninog cjepiva manji. Ističe se, međutim, da je zaštita koju pružaju oba cjepiva i dalje značajna u prevenciji teške kliničke slike bolesti. H
Možda ste propustili...