Novosti
PLAN ZA INDUSTRIJSKU TRANZICIJU PANONSKE HRVATSKE

Tramišak: Smisao je ulagati u grane s najvećim potencijalom
Objavljeno 26. studenog, 2021.

Na sastanku koordinacijskog vijeća regije Panonska Hrvatska, koja obuhvaća područje pet slavonskih županija zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom i Sisačko-moslavačkom županijom, održanom u petak u Osijeku, predstavljen je plan za industrijsku tranziciju.



Tom je prigodom ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak podsjetila kako je Hrvatska prema NUTS2 nomenklaturi podijeljena u četiri nove regije statističkog tipa čija je svrha privlačenje investicija. "Prvi korak bio je izraditi novu kartu regionalnih potpora i ojačati potpore za poduzetnike i gospodarstvenike s ovog područja. To je i učinjeno i ta nova karta stupa na snagu od 1. siječnja 2022. Ona će poduzetnicima omogućiti 25 posto veće potpore nego što su ih imali do sada. Konkretno, za male poduzetnike to znači 70 posto potpora, za srednje 60 posto i za velike poduzetnike 50 posto regionalne potpore. Kada to prevodimo u konkretne projekte, to znači da, kada se javljaju na natječaj za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, dakle razvoj svog poslovanja, gradnju novih pogona ili kupnju novu opreme, imat će te postotke potpore", kazala je ministrica Tramišak, uvjerena da će to znatno potaknuti ljude na ostanak na ovim područjima i daljnji razvoj i ulaganja te stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta.

Tema ovog sastanka bila je usvajanje konkretnog plana industrijske tranzicije Panonska Hrvatska jer taj je plan već bio dio programiranja prema Europskoj komisiji za razdoblje 2021. - 2027. Upravo u njemu je locirano novih oko 160 milijuna eura, odnosno 1,2 milijarde kuna, za koje će se u budućnosti raspisivati pozivi samo za poduzetnike s područja Panonske Hrvatske.

"Tim novim regionalnim teritorijalnim pristupom planiramo upravo ulagati sredstva direktno u različite regije. Osim za Panonsku Hrvatsku takve planove izradili smo i za Sjevernu i Jadransku Hrvatsku. Svaka regija imat će svoje specifične pozive. Konkretan smisao je ulagati u one grane gospodarstva koje imaju najveći potencijal za ekonomski rast i razvoj. Na području Panonske Hrvatske prepoznato je pet različitih grana gospodarstva – poljoprivreda i prehrambena industrija, metaloprerađivačka, drvoprerađivačka industrija, informatičko-komunikacijske tehnologije i potencijal rasta kontinentalnog turizma. Kroz ovih pet strateških grana gospodarstva razvijat će se dalje i strateški lanci vrijednosti. Potičemo poduzetnike na stvaranje partnerstava, inovacija i novih proizvoda te na strateško brendiranje", zaključila je ministrica. T.Prusina
PRIJAŠNJA PODJELA BILA JE NEPRAVEDNA
Prijašnja podjela RH na dvije NUTS regije pokazala se neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike. Kontinentalna Hrvatska sastojala se od 14 županija koje su međusobno vrlo različite, posebice u smislu njihovih socioekonomskih prilika i budućeg razvoja, te su županije ostvarivale nižu stopu regionalnih potpora u odnosu prema stvarnom BDP-u po stanovniku. Prema novoj statističkoj podjeli, maksimalni intenzitet potpora koji se može dodijeliti za velika poduzeća u Panonskoj Hrvatskoj, čiji BDP po stanovniku doseže 41,58 posto prosjeka EU-a, može iznositi do 50 posto, što je 25 posto više nego do sada.

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja