Svijet
UDRUGE ŽRTAVA SREBRENICE

Zaustavite Dodika, priprema novi rat
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Udruge koje okupljaju članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici otvorenim su pismom čelnicima UN-a, NATO-a i Europske unije zatražile hitnu i odlučnu reakciju kako bi se na vrijeme zaustavila provedba separatističkih planova Milorada Dodika jer oni mogu dovesti do novog rata u BiH.

Članovi udruga "Majke Srebrenice i Žepe" te "Žrtve i svjedoci genocida" smatraju da je scenarij koji pokušava provesti čelnik bosanskih Srba Dodik, uz suradnju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, identičan onome iz 1992., koji su provodili Radovan Karadžić i tadašnji čelnik parlamenta bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, sada osuđeni ratni zločinci. "Iskustvo rata i zločina zapisano je u međunarodnim presudama i sve nas obvezuje, kao što obvezuje i Dodika i Čubrilovića, koji su pred Skupštinu RS-a postavili izazov ili rat ili ništa", pišu.

Prema Dodikovoj najavi, parlament RS-a bi između 8. i 10. prosinca trebao razmatrati prijedlog kojim bi praktično stavili izvan snage brojne zakone BiH i odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice te doveli u pitanje funkcioniranje nekih središnjih državnih institucija.

Članovi obitelji srebreničkih Bošnjaka ubijenih u genocidu što su ga 1995. počinile vojska i policija bosanskih Srba podsjećaju da je u brojnim procesima u Haagu utvrđeno da su Karadžić i Krajišnik 90-ih iskoristili skupštinu bosanskih Srba da bi pokrenuli udruženi zločinački pothvat. Ističu i da je tada bila ključna uloga Slobodana Miloševića, a danas je to uloga aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Tražimo da spriječite konflikt i mogući zločin jer upravo presude i vaša aktivnost 90-ih godina prošlog stoljeća da uspostavite ICTY i podržite njegov rad gotovo 30 godina dokaz su da je pravda spora i dostižna, i nada da se rat i zločin više nikada ne ponove", ističu. H
Možda ste propustili...

HDZ BIH NAKON IZJAVA KAVAZOVIĆA I IZETBEGOVIĆA:

Poruke o prebrojavanju krše temelje mira u BiH

ORBAN PORUČIO AMERIKANCIMA

Konzervativci se moraju udružiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROBLEMI S PLAĆANJEM

Stao je tranzit nafte prema južnoj Europi

2

ISTOČNO SREDOZEMLJE VELIKE SU ZALIHE NAFTE I PLINA

Turska istražuje plin u svojim vodama

3

PREVENTIVNI PLANOVI UŠTEDE ENERGIJE U VELIKOJ BRITANIJI

Moguća su isključivanja struje u siječnju