Osijek
ERASMUS+ PROJEKT U "RUĐERICI" ODUŠEVIO GOSTE IZ ITALIJE, PORTUGALA I TURSKE

Učili o HTML-u, uživali na izletima, ali i u gastronomiji
Objavljeno 27. studenog, 2021.

Među brojnim gostima našega grada protekli tjedan bilo je i po četvero nastavnika iz Portugala, Turske i Italije. Zahvaljujući sudjelovanju Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i sudjelovanju u Erasmus+ projektu “Digitalised schools”, dvanaest sudionika iz navedenih zemalja ne samo da je imalo prilike naučiti rad u HTML programu i izraditi mrežnu stranicu nego je uživalo u ljepotama Osijeka, ali i okolnih mjesta. Petodnevna lijepa priča suradnje i usavršavanja završila je EU večeri priređenoj u holu škole, a gdje je bilo prilike sumirati sve naučeno, viđeno i – kušano!



- Mi smo domaćin ovome projektu i drago nam je da su naši gosti iz tri partnerske zemlje prošli edukaciju o izradi mrežne stranice u HTML programu, ali i što su se upoznali s našom kulturom, gastroponudom i svime što možemo pružiti kao turističko odredište – rekla je ravnateljica Nada Pitinac. Nastavnica hrvatskog jezika Jasna Sudarić, ujedno i koordinatorica projekta, pojasnila je kako su se s HTML programom susreli talijanski, portugalski i turski nastavnici koji nisu usko vezani uz informatiku te će svoje stečeno znanje u Hrvatskoj nadalje prenositi svojim kolegama. Imali su svakako štošta naučiti od voditeljice projekta, nastavnice Ane Karlović koja je tijekom pet dana održavala radionicu HTML-a koristeći pri radu metodiku poučavanja Waldorfske pedagogije.

A ne samo da su svladavali HTML program nego su se gosti, kako smo od njih samih uspjeli doznati, odlično proveli na izletima kako u Baranji, tako i u Vukovaru. Nastavnica Didem Parlak Aras iz Turske tako je naglasila divan doček i gostoprimstvo djelatnika škole, ali i bogatstvo našega kraja s kojim se susrela na izletima. Zauzvrat, tijekom EU večeri turski su gosti ponudili svoje specijalitete, originalni turski lokum, a portugalski nastavnici odlučili su se za kozji i ovčji sir, portugalsku za šunku, crno vino te tradicinalni liker od višnje koji se poslužuje u čokoladnim čašicama. Nastavnik Americo Jones istaknuo je kako su oduševljeni gostoprimstvom i djelatnika škole i učenika, ali i činjenici da je ispunio, kako je rekao, jednu od svojih destinacija s vlastite liste želja.

- Htio sam vidjeti Vukovar i jučer sam ondje bio, radostan jer sam uspio želju i ostvariti. Oduševljen sam i Karancem gdje smo kušali divnu hranu, a drago mi je što smo ovdje i dijelimo ono što smo naučili – rekao je Jones. Oduševljenje nisu krili ni gosti iz Italije pa je tako nastavnica Enza Lipari naglasila da će naučene stvari primijeniti u učionici, ali i zadržati sve uspomene na ono što je vidjela. Talijanski gosti počastili su prisutne s talijanskim božićnim kolačima, specijalnome siru te crnome kruhu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i solju.

Ni domaćini nisu ostali “dužni”, pa su se tako ondje našle razne slatke i slane slavonske delicije, od kojih su brojne bile iz kućne radinosti. Ovo vrlo korisno, ali i zanimljivo druženje nastavit će se uzvratnim posjetima u okviru mobilnosti, kad će također biti prilike za usavršavanjem novih znanja.



Marija Mihelić
Miranda Glavaš Kul

pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje

Ovo je prilika za razmjenu dobrih iskustava, a posebice kad je u pitanju STEM područje. Važno je vidjeti što drugi rade i što mi od njih možemo naučiti

NASTAVNICI - ZABAVLJAČI!
Uz KUD “N.Š. Zrinski” iz Petrijevaca, za odličnu atmosferu pobrinuo se i školski zbor u kojem su kredu i ploču instrumentima zamijenili nastavnik vjeronauka Igor Grubišić te suradnik u nastavi Marijan Jovičić. Nastavnik informatike Ivan Tušek uhvatio se u kolo odjeven u narodnu nošnju, a zapjevale su i nastavnice biologije Maja Starčević i Ana Krmek, psihologinja Katarina Jakubec te knjižničarka Snježana Šulentić.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike