Osijek
ERASMUS+ PROJEKT U "RUĐERICI" ODUŠEVIO GOSTE IZ ITALIJE, PORTUGALA I TURSKE

Učili o HTML-u, uživali na izletima, ali i u gastronomiji
Objavljeno 27. studenog, 2021.

Među brojnim gostima našega grada protekli tjedan bilo je i po četvero nastavnika iz Portugala, Turske i Italije. Zahvaljujući sudjelovanju Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i sudjelovanju u Erasmus+ projektu “Digitalised schools”, dvanaest sudionika iz navedenih zemalja ne samo da je imalo prilike naučiti rad u HTML programu i izraditi mrežnu stranicu nego je uživalo u ljepotama Osijeka, ali i okolnih mjesta. Petodnevna lijepa priča suradnje i usavršavanja završila je EU večeri priređenoj u holu škole, a gdje je bilo prilike sumirati sve naučeno, viđeno i – kušano!- Mi smo domaćin ovome projektu i drago nam je da su naši gosti iz tri partnerske zemlje prošli edukaciju o izradi mrežne stranice u HTML programu, ali i što su se upoznali s našom kulturom, gastroponudom i svime što možemo pružiti kao turističko odredište – rekla je ravnateljica Nada Pitinac. Nastavnica hrvatskog jezika Jasna Sudarić, ujedno i koordinatorica projekta, pojasnila je kako su se s HTML programom susreli talijanski, portugalski i turski nastavnici koji nisu usko vezani uz informatiku te će svoje stečeno znanje u Hrvatskoj nadalje prenositi svojim kolegama. Imali su svakako štošta naučiti od voditeljice projekta, nastavnice Ane Karlović koja je tijekom pet dana održavala radionicu HTML-a koristeći pri radu metodiku poučavanja Waldorfske pedagogije.

A ne samo da su svladavali HTML program nego su se gosti, kako smo od njih samih uspjeli doznati, odlično proveli na izletima kako u Baranji, tako i u Vukovaru. Nastavnica Didem Parlak Aras iz Turske tako je naglasila divan doček i gostoprimstvo djelatnika škole, ali i bogatstvo našega kraja s kojim se susrela na izletima. Zauzvrat, tijekom EU večeri turski su gosti ponudili svoje specijalitete, originalni turski lokum, a portugalski nastavnici odlučili su se za kozji i ovčji sir, portugalsku za šunku, crno vino te tradicinalni liker od višnje koji se poslužuje u čokoladnim čašicama. Nastavnik Americo Jones istaknuo je kako su oduševljeni gostoprimstvom i djelatnika škole i učenika, ali i činjenici da je ispunio, kako je rekao, jednu od svojih destinacija s vlastite liste želja.

- Htio sam vidjeti Vukovar i jučer sam ondje bio, radostan jer sam uspio želju i ostvariti. Oduševljen sam i Karancem gdje smo kušali divnu hranu, a drago mi je što smo ovdje i dijelimo ono što smo naučili – rekao je Jones. Oduševljenje nisu krili ni gosti iz Italije pa je tako nastavnica Enza Lipari naglasila da će naučene stvari primijeniti u učionici, ali i zadržati sve uspomene na ono što je vidjela. Talijanski gosti počastili su prisutne s talijanskim božićnim kolačima, specijalnome siru te crnome kruhu s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i solju.

Ni domaćini nisu ostali “dužni”, pa su se tako ondje našle razne slatke i slane slavonske delicije, od kojih su brojne bile iz kućne radinosti. Ovo vrlo korisno, ali i zanimljivo druženje nastavit će se uzvratnim posjetima u okviru mobilnosti, kad će također biti prilike za usavršavanjem novih znanja.Marija Mihelić
Miranda Glavaš Kul

pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje

Ovo je prilika za razmjenu dobrih iskustava, a posebice kad je u pitanju STEM područje. Važno je vidjeti što drugi rade i što mi od njih možemo naučiti

NASTAVNICI - ZABAVLJAČI!
Uz KUD “N.Š. Zrinski” iz Petrijevaca, za odličnu atmosferu pobrinuo se i školski zbor u kojem su kredu i ploču instrumentima zamijenili nastavnik vjeronauka Igor Grubišić te suradnik u nastavi Marijan Jovičić. Nastavnik informatike Ivan Tušek uhvatio se u kolo odjeven u narodnu nošnju, a zapjevale su i nastavnice biologije Maja Starčević i Ana Krmek, psihologinja Katarina Jakubec te knjižničarka Snježana Šulentić.

Možda ste propustili...

LIJEPA OSJEČKA TRADICIJA

Zlatni se parovi prijavljuju Gradu

UDRUGA KATOLIČKIH INTELEKTUALACA

Novi ciklus razgovora je na platformi YouTube

OPROSTILI SE OD ŽUTIH VREĆICA

Antunovac nabavio nove spremnike za plastiku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO OGRANIČENJE

Na dijelu Biljske ceste
smanjite gas na 70 km/h

2

RANO OTKRIVANJE KARCINOMA PLUĆA - ODAZOVITE SE!

Budući da pušim već 39 godina, rado sam prihvatila ponudu za CT pluća

3

DRŽAVA DAROVALA ZEMLJIŠTE NEKADAŠNJEG OLT-A ŽUPANIJI

Ljevaonica ideja i znanja