Osijek
PREDSTAVILI SU SE USPJEŠNI

Zahvaljujući sredstvima iz EU fondova Osijek i županija se mijenjaju
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Veliki strateški projekti u Osijeku se ne bi mogli raditi bez EU sredstava, trenutačno su vrijedni više od milijardu kuna

Ukupno 16 izlagača s čak 37 projekata koji se provode na području županije, predstavili su se se jučer osječkoj javnosti, kiši unatoč, na manifestaciji "EU fondovi mijenjaju Osječko-baranjsku županiju".



U organizaciji Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na Trgu slobode izlagači su javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalne zajednice u raznim područjima, kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, turizam, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, zdravstvo. Osim toga, na taj način želi se potaknuti što više korisnika EU projekata da predstave vlastite primjere dobre prakse i ostvarene dobrobiti za Osječko-baranjsku županiju, ali i motivirati buduće potencijalne korisnike EU sredstava. Manifestacija je pripremljena u okviru "Dana otvorenih vrata EU projekata".

Tijekom otvorenja izlagače su posjetili župan Ivan Anušić i gradonačelnik Ivan Radić, obojica zadovoljni što smo u samom vrhu i prema broju prijavljenih, prihvaćenih, ali i realiziranih projekata.

Bitna je vizija


- Fondovi EU-a omogućavaju korištenje nepovratnih sredstva, što je jedan od benefita zbog kojih smo i ušli u EU. No da bismo uzeli novac koji nam se nudi, bitno je imati viziju, strategije i pripremljene kvalitetne projekte. Prema tom principu u Osječko-baranjskoj županiji radimo već četiri i pol godine, i sada imamo osigurane projekte ukupne vrijednosti 6,6 milijardi kuna samo za našu županiju. Riječ je o niz velikih projekata koje razvijamo po općinama i gradovima, no u tomu se angažira i sama Županija s vlastitim projektima koje ćemo većinom financirati iz fondova EU-a. To su Regionalni centar za gospodarenje otpadom, revitalizacija područja OLT-a, I. gimnazija, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar koji radimo zajedno s Gradom Osijekom, kao i niz drugih projekata. Pripremamo i projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek koji će voditi resorno Ministarstvo, no inicijativa je došla od nas. Mogućnosti su goleme i moramo ih iskoristiti, a u ovom trenutku dobro radimo, a naša je županija vodeća među županijama u Hrvatskoj prema vrijednosti i broju projekata, jer u idućem razdoblju bit ćemo još uspješniji - istaknuo je župan Anušić.

- Velike strateške projekte u Osijeku ne bismo mogli raditi bez sredstava iz EU fondova, a trenutačno ih realiziramo u vrijednosti više od milijardu kuna. Kao što od početka svoga mandata govorim, moramo konstantno tražiti alternativne izvore financiranja, Grad Osijek je fokusiran na fondove i siguran sam kako ćemo i ubuduće povući još više sredstava, iako smo prema svim relevantnim podacima jedan od najuspješnijih gradova.

Uobličavanje ideja


Denis Ćosić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ-a, kao domaćin ove manifestacije naglasio je kako ovdje korisnici EU sredstava prezentiraju projekte koji mijenjaju našu županiju i grad Osijek.

- Oni su imali viziju i ideju te mogu potaknuti i druge da iz budućeg financijskog razdoblja povučemo što više sredstava te na taj način poboljšamo kvalitetu života na ovom području. Agencija kao regionalni koordinator stoji svima na raspolaganju za novo financijsko razdoblje kroz projekt tehničke pomoći, pa tko ima ideju može se doći kod nas i mi ćemo je uobličiti, prijaviti kroz projekt na fondove EU-a i kasnije pratiti njegovu provedbu - poručio je Ćosić.


Dario Kuštro
PRIMJERI PRAKSE
Građanima su na štandovima ponuđeni promidžbeni materijali, no naglasak je bio na iznošenju praktičnih primjera i interaktivnom sudjelovanju svih posjetitelja koji su mogli vidjeti kako se vjerodostojno prikazuju provedene projektne aktivnosti.

Da bismo uzeli novac koji nam se nudi, bitno je imati viziju, strategije i pripremljene kvalitetne projekte

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije