Mozaik
BORBA TALIJANSKOG UMJETNIKA

Svastike na zidu sprejem pretvara u slasne kolače
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Sve više simbola nacizma na zidovima u Veroni temeljito uklanja ulični umjetnik Cibo

Svastike na zidu postaju divovski kolači s ljubičastom glazurom, a riječi "moj Hitler" pretvaraju se u "moje muffine". Sve to napravi u jednom danu talijanski umjetnik koji se u svom gradu, u Veroni, bori protiv rasizma pretvarajući ružne grafite u - hranu! "Brinem se o svom gradu zamjenjujući simbole mržnje ukusnim stvarima za jelo", kaže 39-godišnji umjetnik, čije je pravo ime Pier Paolo Spinazze, a čije je profesionalno ime Cibo, talijanska riječ za hranu.Nedavno ga je jedan od njegovih 363.000 pratitelja na Instagramu upozorio da se u malom tunelu na periferiji Verone nalaze svastike i rasne uvrede. Cibo nije dvoji ni trenutka, pojavio se istoga dana tamo noseći prepoznatljivi slamnati šešir i ogrlicu od punjenih kobasica. Izvadio je vrećicu s bojama u spreju i zdušno krenuo na posao koji jednostavno obožava.

Brzim i skladnim pokretima ruku prekrio je Cibo mrlje sjajnom kriškom pizze i caprese salatom - mozzarellom, rajčicama i bosiljkom. Svastika koja je bola oči na zidu pretvorena je u golemu crvenu rajčicu, koja sada izmamljuje osmjehe na licima svih prolaznika koji ju vide. Dok je stvarao murale u tunelu, za koje mu je trebalo oko 15 minuta po crtežu, ljudi su iz automobila gledali kroz prozore i mahali. Jedna je učiteljica likovne kulture spustila svoj prozor kako bi pohvalila njegov rad.

Posljednjih godina skupine za ljudska prava upozoravale su na rastući rasizam u Italiji nakon masovnog useljavanja iz Afrike. Fašistička kultura i ratni diktator Benito Mussolini još uvijek imaju čvrstu jezgru obožavatelja. Kako je postao lokalna slavna osoba u Veroni, stekao je i neprijatelje: "Cibo, spavaj s upaljenim svjetlima!" netko je sprejem napisao na zidu. Prijetnju je pretvorio u sastojke recepta za njoke. Suočavanje s ekstremistima nikada nije dobro, jer su nasilni ljudi, naviknuli su na nasilje, ali su i kukavice i jako glupi, rekao je Spinazze.

"Važno je ponovno otkriti vrijednosti koje smo možda zaboravili, posebno antifašizam i borbu protiv totalitarnih režima koji proizlaze iz Drugog svjetskog rata", rekao je. "Moramo se podsjetiti na te vrijednosti", kaže Cibo dodajući kako je njegov sprej uvijek spreman za djelovanje. H
15

minuta treba umjetniku da crtežom prekrije svastiku

363

tisuće pratitelja ima talijanski umjetnik Cibo na Instagramu

Svastika koja je bola oči na zidu pretvorena je u golemu crvenu rajčicu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana