Kultura
DODIJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA

Blanki Bart Hajoš nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svečano je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje uručene Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac.

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava "Matiaš Grabancijaš Dijak" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami. U drami je u protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu realizirao Siniša Popović, kojemu je nagrada pripala za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb, dok je nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu otišla u ruke Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi "Alabama" u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica. Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, i to Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću, dok su laureati nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke "Tristan i Izolda" Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za dirigiranje opere "Lombardijci" Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split. U području opere, najbolju mušku ulogu u protekloj je kazališnoj sezoni ostvario Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi "Rigoletto" u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi "Cavalleria rusticana" u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi nagrađena je Josipa Bilić.

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet "Ponos i predrasude" na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje. Najbolja ženska i muška baletna umjetnička ostvarenja realizirali su Iva Vitić Gameiro i Tomislav Petranović te, u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina Anamarija Marković, i to za uloge u baletu "Orašar" na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

U kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade najboljom je proglašena predstava "Miš u toću" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split. Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi "Medo Đuro u vrtiću" u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, a Buga Marija Šimić ulogama u predstavi "Sunce djever i Neva Nevičica" u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba zaslužila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami Barbari Prpić, za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami Vinku Brešanu, te Tomislavu Zajecu za adaptaciju komedije "Škrtac" J. B. P. Molièrea za istoimenu predstavu u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju ove je godine otišla u ruke Stefana Katunara za balet "Ponos i predrasude" Lea Mujića u izvedbi HNK-a Zagreb, a za kostimografiju Barbari Bourek, za kostime u dramama "Škrtac" Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te "Kukci… zaustavljena priča" u režiji Saše Anočića i produkciji HNK-a Split.

Svečanu prigodu okupljeni su kazališni umjetnici iskoristili i kako bi se prisjetili svojih kolega koji od lanjske dodjele više nisu s njima, među kojima Špire Guberine, Joška Juvančića, Pere Kvrgića, Saše Anočića, Žarka Potočnjaka, Mire Muhoberac i drugih. H
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DUBROVAČKE LJETNE IGRE U ČAST 750. GODINA STATUTA GRADA

Liber Statutorum Civitatis Ragusii

OSJEČKO LJETO KULTURE U ČAST VELIKOM UMJETNIKU

Sam Saša ova je tri teksta nazvao “Trilogijom gubitnika”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana