Novosti
PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O CESTAMA

ENC će se uvesti u cijeloj Hrvatskoj
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Državni tajnik Ministarstva prometa Tomislav Mihotić potvrdio je u Saboru da će se elektronička naplata cestarine (ENC) uvesti u cijeloj Hrvatskoj, a intencija je da taj sustav bude jedinstven za cijelo područje Europske unije.

- ENC-ova u konačnosti neće biti, tj. neće biti naplatnih kućica na autocesti - odgovorio je Mihotić na upit Marine Opačak Bilić (Klub socijaldemokrata) razmišlja li se o modernizaciji ENC-a po uzoru na neke zemlje. Predstavljajući izmjene Zakona o cestama, Mihotić je istaknuo kako je njihov cilj osigurati slobodan prolaz na svim mjestima gdje su danas naplatne kućice. "To znači da će se vozila registrirati na drugi način, snimanjem kamerom registracije vozila i onda će se s ENC-a novac skidati automatski, neće biti zastoja, dodatnog zagađenja na tim lokacijama", rekao je.

Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) zanimalo je koliko će državni proračun, odnosno Hrvatske ceste (HC), koštati to što se financiranje održavanja nerazvrstanih cesta prebacuje na HC. Iznos u proračunima za 2021., 2022. i 2023. je deset milijuna kuna što se tiče nerazvrstanih cesta i brdsko-planinskih područja u zimskim uvjetima, s tim što to nisu apsolutno svi troškovi, kaže Mihotić.

Izmjenama, za koje Vlada predlaže da se donesu po hitnom postupku, osigurat će se interoperabilnost elektroničkih sustava za naplatu cestarine u cijeloj cestovnoj mreži EU-a te olakšati prekogranična razmjena podataka o vozilima i vlasnicima kada je riječ o neplaćanju cestarine. H
ZA UVOĐENJE ENC-a 500 MILIJUNA KUNA
Državni tajnik Tomislav Mihotić kazao je kako će se sva pitanja o ovoj temi detaljno razraditi pravilnicima, čije je donošenje u nadležnosti resornog ministra. ENC će biti uveden na cijelom području Hrvatske, a sredstva će se raspodjeljivati na temelju registracije vozila koja prolaze određenim dijelom autoceste i postotno tome upravitelj autoceste dobit će svoj dio, objasnio je. Sredstva za uvođenje ENC-a, dodao je Mihotić, osigurana su u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), a riječ je o iznosu od 500 milijuna kuna

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om