Novosti
JEDNOMJESEČNI ISTRAŽNI ZATVOR ZA VEKIĆA I SEKULIĆ

Od mita kupovali stanove i automobile, dio novca oročili
Objavljeno 26. studenog, 2021.

Suspendirani osječki sudac Zvonko Vekić ostaje u istražnom zatvoru, ovaj put zbog sumnje da je s također pritvorenom prijateljicom Natašom Sekulić prao novac primljen kao mito od osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića.



Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda udovoljio je zahtjevu Uskoka koji je tražio jednomjesečni istražni zatvor. Tijekom istrage Uskok želi ispitati 11 svjedoka. Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok i policija već ranije su izvijestili da je protiv Zvonka Vekića i Sekulić proširena istraga kojom su zbog primanja i davanja mita još ranije uz Vekića bili osumnjičeni i osječki suci Darko Krušlin i Ante Kvesić, Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i poduzetnik Drago Tadić. Nakon prvih ispitivanja Vekić i Sekulić, kako se doznaje, porekli su krivnju.



Uskok u svom priopćenju navodi kako se osnovano sumnja da je sudac Vekić u razdoblju od travnja 2017. godine do 9. srpnja 2021. godine u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio najmanje 370.000 eura mita od Zdravka Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka, bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv braće Mamić vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno s Natašom Sekulić i prema prethodnom dogovoru, raspolagao dijelom tih sredstava.



U srpnju 2017. godine, a na temelju ugovora o kupoprodaji vozila na ime 46-godišnje Nataše Sekulić, kupili su automobil od trgovačkog društva za 107.300 kuna, koji je plaćen u srpnju 2017. godine, pri čemu je iznos od 24.800 kuna financiran sredstvima pribavljenim kaznenim djelom kojeg je počinio 63-godišnjak. U lipnju 2017. godine Zvonko Vekić je na temelju ugovora o kupoprodaji vozila kupio automobil od trgovačkog društva za iznos od 286.592,71 kunu za koji je, radi podmirenja dijela kupoprodajne cijene, u kolovozu 2018. godine uplatio iznos od 72.892,71 kunu pribavljen od mita. Od kraja kolovoza do početka studenoga 2017. godine osumnjičeni sudac je na račun oročenja u eurima, otvoren u banci, položio ukupno 26.500 eura koji su pribavljeni mitom, a novac pribavljen na isti način u prosincu 2017., korišten je za plaćanje dijela ukupne kupoprodajne cijene od 170.000 eura za nekretninu površine 78,40 četvornih metara.



U kolovozu 2018. godine na temelju predugovora o kupoprodaji stana na ime osumnjičene 46-godišnjakinje, kupili su stan u Osijeku veličine 50,46 četvornih metara za iznos od 375.090,36 kuna. Uskok i policija tvrde da je navedeni iznos 46-godišnjakinja u gotovini uplatila te je dio cijene u iznosu od 220.293,45 kuna financiran novcem koji je mitom pribavio sudac, dok je ugovor o kupoprodaji sklopljen u rujnu 2019. godine. U veljači 2020. godine 46-godišnjakinja je ugovorila korištenje sefa u banci te je u njemu do srpnja 2021. godine držala 28.220 eura i 320.000 kuna, također, smatraju, pribavljenih koruptivnim poslovima suca. S.Lacić
TRAŽE TRAJNO RAZRJEŠENJE DUŽNOSTI
Podsjetimo, Zvonko Vekić i njegova prijateljica Nataša Sekulić u srijedu su, nakon uhićenja i pretresa u Osijeku, u poslijepodnevnim satima već ispitani u Zagrebu. Nakon ispitivanja oboje su odvedeni u pritvor, gdje su i prenoćili. Početkom lipnja sudac Zvonko Vekić već je bio u istražnom zatvoru u okviru istrage koja je pokrenuta protiv njega, sudaca Krušlina i Kvesića te osječkog poduzetnika Drage Tadića i braće Mamić. Predsjednik Županijskog suda Osijek već je zatražio od Državnog sudbenog vijeća da navedene suce trajno razriješi sudačke dužnosti.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu