Novosti
PREPORUKE ZA SIGURNO PUTOVANJE UNUTAR EU-A

Komisija predlaže da COVID potvrde vrijede devet mjeseci
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Osobe koje imaju valjanu potvrdu ne bi trebale biti podvrgnute dodatnim restrikcijama

Europska komisija predložila je da digitalne COVID potvrde vrijede devet mjeseci nakon primanja preporučenih doza cjepiva.



Komisija je u četvrtak predstavila prijedlog preporuka za sigurno putovanje unutar Europske unije koje bi se trebale primjenjivati od 10. siječnja. Komisija poziva države članice da odmah poduzmu potrebne korake kako bi osigurale pristup cjepivu za one osobe kojima će uskoro proći devet mjeseci od posljednje preporučene doze koju su primili. Kada je riječ o dodatnim, booster dozama, EK kaže da zasad nema studija o učinkovitosti booster doza u pogledu prenošenja virusa i da stoga nije moguće odrediti razdoblje valjanosti potvrda nakon cijepljenja. "Ipak, s obzirom na podatke koji se pojavljuju, može se očekivati da zaštita od booster doza traje duže nego zaštita od prve serije cijepljenja", navodi EK i dodaje da će pozorno pratiti nove znanstvene dokaze te da će, bude li potrebe, predložiti odgovarajuće razdoblje u kojem bi vrijedile potvrde nakon booster doze.

Osobe koje imaju valjanu COVID potvrdu ne bi načelno trebale biti podvrgnute dodatnim restrikcijama i zahtjevima, poput testiranja i karantene, bez obzira na to odakle u EU kreću na put unutar Unije. Od osoba bez takvih potvrda može se tražiti testiranje prije polaska i nakon povratka s puta.

Komisija predlaže i promjene u označavanju bojama karte Europe, koja uglavnom ima informativnu svrhu, ali može poslužiti i za koordinaciju mjera. Kod označavanja pojedinih područja bojama uzele bi se u obzir kombinacija novih slučajeva zaraze i stopa procijepljenosti. Za putovanja iz područja označenih zelenom bojom ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja, putovanja iz tamnocrvenih zona trebala bi se obeshrabrivati, a osobe koje bi putovale iz tih područja a nisu cijepljene niti su preboljele COVID-19 morale bi se testirati prije polaska na put i otići u karantenu nakon dolaska. Iznimke bi trebale vrijediti za osobe koje žive uz granicu koju dnevno prelaze, za djecu mlađu od 12 godina te za osobe koje putuju zbog bitnih razloga.


Dijana Pavlović
EMA ODOBRILA PFIZEROVO CJEPIVO ZA DJECU OD PET do 11 GODINA
Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina. Cjepivo koje je Pfizer razvio u suradnji s BioNTechom, koje je u EU-u od svibnja odobreno za tinejdžere u dobi od 12 do 17 godina, davat će se kao injekcija u dvije doze od 10 mikrograma s razmakom od tri tjedna, preporučila je EMA. Proizvođači cjepiva ističu da je cjepivo u kliničkim ispitivanjima bilo 90,7 posto učinkovito kod djece u toj dobnoj skupini. Doze za odrasle imaju 30 mikrograma. “Koristi cjepiva Comirnaty kod djece u dobi od pet do 11 godina veće su od rizika, osobito kod one sa zdravstvenim problemima koji povećavaju rizik od teškog oblika COVID-a”, navodi EMA. Konačno odobrenje dat će Europska komisija, koja obično poštuje EMA-ine preporuke. Prve doze cjepiva za djecu bit će isporučene 20. prosinca, najavila je glasnogovornica BioNTecha.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana