Novosti
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Beskompromisno stati u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja
Objavljeno 25. studenog, 2021.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak odlučnost Vlade u zaštiti žrtava rodnog i obiteljskog nasilja.



"Uloga Vlade je da uporno, odlučno i beskompromisno stane u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja, žena i djece i pruži im uvjete da nastave svoj život bez straha", naglasio je Aladrović predsjedajući sjednicom Nacionalnog tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sjednici su bili predstavnici svih resora i organizacija civilnog društva koje programski djeluju u području nasilja u obitelji. "Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama jedan je od najozbiljnijih i najdugotrajnijih problema modernog društva", naglasio je Aladrović.

Državna tajnica Margareta Mađerić izvijestila je članove Nacionalnog tima o novoosnovanim skloništima u preostalih šest županija, tako da sada Hrvatska ima 25 skloništa koja su regionalno rasprostranjena i dostupna korisnicima. Sva skloništa su dobila rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, tj. licencu, i spremna su za prihvat korisnika u slučaju potrebe. Smještaj je već ostvaren u skloništima u Dubrovačko-neretvanskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačko, Požeško-slavonskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a potpisivanjem svih ugovora raspodijeljeno je više od 54,6 milijuna kuna. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako sklonište u njezinoj županiji pruža usluge za 12 korisnika, a trenutačno je tamo smješteno pet žena i petero djece. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter istaknula je velik iskorak Vlade u unaprjeđenju zaštite žrtava nasilja u obitelji te posebno naglasila problematiku nasilja nad starijim osobama.

Koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra Maja Štahan predstavila je godišnje izviješće o radu besplatne 24-satne telefonske linije, istaknuvši kako je u godinu dana zaprimljeno više od 900 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja, a 90 posto poziva odnosio se na žene, u najvećem broju u dobi od 36 do 50 godina.

Ženska mreža Hrvatske i saborske zastupnice različitih političkih stranaka zatražile su u četvrtak što skorije donošenje glavnog strateškog dokumenta za zaštitu prava žena kojim će im se omogućiti puna ravnopravnost - Nacionalne politike za ravnopravnost spolova."Hrvatska polako ulazi u sedmu godinu bez glavnog strateškog dokumenta za zaštitu ženskih ljudskih prava. To je zabrinjavajuća činjenica na koju smo mi, žene iz civilnog društva i žene iz politike, odlučile upozoriti baš na ovaj dan", rekla je Sanja Juras iz Ženske mreže na konferenciji za novinare. H/D.Pav.
JEDNA OD TRI ŽENE ŽRTVA JE NASILJA
Jedna od tri žene u svijetu žrtva je nasilja, rekli su zastupnici u Europskom parlamentu, koji su u četvrtak na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, raspravljali o tom problemu i poručili da Istanbulsku konvenciju trebaju ratificirati sve članice EU-a, premda njih šest odbija to učiniti. Obratila im se povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli koja je uime Europske komisije osudila sve vrste nasilja nad ženama. Povjerenica je najavila da će Komisija početkom 2022. godine predložiti direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i protiv obiteljskog nasilja koja će se oslanjati na ciljeve Istanbulske konvencije te osigurati državama članicama učinkovite mjere i potporu žrtvama.

Margareta Mađerić

državna tajnica

Osnovana su skloništa u još šest županija, tako da sada Hrvatska ima 25 skloništa koja su regionalno rasprostranjena i dostupna korisnicima. Sva su skloništa dobila rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, tj. licencu.