Regija
FERRIS WHEEL PRVI PUT U OSIJEKU

Ove godine sjajnije, bogatije i čarobnije Adventiranje!
Objavljeno 26. studenog, 2021.

U Osijeku je Advent važna tema. Nešto o čemu građani puno razmišljaju, raspravljaju, u čemu sudjeluju i uživaju. I tako treba biti, jer građani su najvažniji "sastojak" čarolije Adventa. Jedini pravi uspjeh Adventa su sretni i nasmijani ljudi. Pozitivne emocije, sjaj u očima, zahvalnost, zajedništvo.


Lani nam je pandemija pokušala uzeti Advent. Epidemiološke mjere rekle su – nema sajma, nema kućica, nema koncerata, nema centralnog mjesta okupljanja. Ali Adventa u Osijeku je bilo!

 

Veličina grada ne definira se brojem kilometara ili brojem stanovnika. Veličina grada mjeri se veličinom srca, snagom duha, dobrotom ljudi. Za Osijek se već dugo govori da je "grad po mjeri čovjeka". To znači dovoljno velik da ispunite svoje potrebe, želje, snove i dovoljno malen da se osjećate sigurno, ugodno i prisno. Dovoljno velik da organizira najdužu šetnju gradom, dovoljno malen da u kratkom vremenu prilagodi koncept adventskog slavlja trenutnoj situaciji. Osječani su otvorena srca prihvatili ideju da Advent "nije stajanje, nego kretnja, i nije mjesto, nego šetnja". Adventiranje zamišljeno kao kretanje blagdanski ukrašenim lokacijama oživilo je Osijek, pokazalo karakter i duh Osječana i oživilo sjećanja na neka druga vremena, kada su svakodnevna šetnja i pune ulice bile glavni motivi dobre zabave u Osijeku za sve generacije.

Ove godine Advent u Osijeku nastavlja odgovornu politiku te i dalje razvija svoj jedinstveni koncept, u kojem Advent nije samo jedno mjesto, nego doživljaj grada kroz šetnju različitim lokacijama, ali znatno obogaćen, ne samo novim skrivenim lokacijama nego i ponudom obrtnika i ugostitelja, koja je lani izostala. S obzirom na epidemiološku situaciju, koja svakodnevno utječe na plan produkcije, organizatori Adventiranja u Osijeku, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, ove su godine fokusirani na disperziranost kao važan faktor adventskog programa. To znači da je osječko Adventiranje modularno i spremno na sve epidemiološke opcije i sigurno neće biti otkazano ni pod kojim uvjetima.

 

Tako će prvi nagovještaj Adventa, kako to priliči svakom domu, pa tako i našem gradskom ognjištu, donijeti adventski vijenac ispred konkatedrale svetog Petra i Pavla, a prvu adventsku svijeću zapalit će Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u nedjelju, 28. studenog, u 18 sati uz prigodan program prije nedjeljne svete mise.

 

Kako naš grad ima rođendan početkom prosinca, adventsko šarenilo bit će dio svečanog programa za Dan grada Osijeka, u četvrtak, 2. prosinca, u večernjim satima, kada će Osijek zasvijetliti u blagdanskom ruhu i izmamiti prve šetače na ulice, kako bi svom gradu za rođendan poklonili ono najvažnije – osmijehe i korake, zajedništvo. Paljenju blagdanskih dekoracija nazočit će i visoki uzvanici koji će sudjelovati na svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu prigodom Dana grada.

 

Svi koji su adventirali protekle godine neće biti razočarani – poznate lokacije bit će obogaćene i dopunjene novim svjetlosnim iznenađenjima. Tako će uz prepoznatljivi, tradicionalni, najosvjetljeniji tramvaj u Hrvatskoj, Božićni tramvaj, koji posjećuje gotovo 15.000 ljudi u sezoni, centar grada i Trg Ante Starčevića dodatno živnuti i zasvijetliti najljepšim svjetlima kaleidoskopa. Put adventera nastavlja se čarobnom Kapucinskom preko ledene Sakuntale i ponovno nas najljepšom, sanjivom ulicom, Europskom avenijom, odvodi do Perivoja kralja Tomislava, koji je lani bio najposjećenija lokacija i zbog toga je ove godine izabran kao lokacija koju ćemo najviše osnažiti dodatnom ugostiteljskom ponudom i glazbenim programskim sadržajima na mini pozornicama. Uz put lampica i razgledanje obrtničke ponude našeg grada, šetat ćemo dalje do Rondela u Tvrđi, odakle je put znatno proširen. Nova lokacija na adventerskoj mapi je i Kulturni centar, gdje će uz božićno kino i raznolik božićni program posebna točka adventske šetnje biti i Zimski vidikovac na krovu Kulturnog centra. Muzej likovnih umjetnosti otvorit će vrata svoga dvorišta za sve ovogodišnje šetače, a klizalište Sokol ponovno će obogatiti zimske radosti svima kojima šetnja kao zimska kretnja nije dovoljna. Moći ćemo plesati pod zvijezdama, uživati u čaroliji noći, tražiti skrivene prolaze, stvarati uspomene.

 

Lani nam je svima nedostajala adventska okrepa. Kako ove godine ona ne bi izostala, uz adventsku ponudu na ključnim lokacijama Adventiranja, velik broj ugostitelja diljem grada uključit će se u adventsku čaroliju s ponudom na terasama svojih objekata. Mirisi i okusi blagdanske trpeze ove godine neće izostati!

 

Advent ćemo, kao i do sada, obogaćivati kako se bliži Božić, tako da će posebno iznenađenje sredinom prosinca biti zanimljiva atrakcija – Ferris wheel, rotirajući kotač koji imaju sve velike europske i svjetske metropole. Tako će i Osijek ovog Adventa u gostima imati najveći kotač u Hrvatskoj, koji ne smijete propustiti!

 

Osijek ovogodišnjim pristupom pokazuje kako i u epidemiološki neizvjesnim uvjetima može organizirati najveći i najsjajniji, a opet siguran i modularan Advent, u kojem će širi centar grada biti obgrljen s deset kilometara lampica, i, još važnije, velikim brojem osmijeha, jer ćemo uživati u blagdanima i zajedništvu, a istovremeno ostati sigurni, zdravi i ispunjeni mirom uz pravi ugođaj Adventa kroz cijeli dan, kroz cijeli grad.

#Advent #Adventiranje #AdventOsijek #VisitOsijek #VisitSlavoniaBaranja #OBZ
Možda ste propustili...

28. MEMORIJALNI TURNIR “MIRKO ADŽIĆ I ZORAN JOĆ”

Sjećanje na branitelje nogometaše

OPĆINE I GRADOVI PODNIJELI ZAHTJEV

Prirodna nepogoda - suša

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov

2

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

3

U RH ODOBRENO 666 MILIJUNA KUNA

Istok za navodnjavanje
povukao najviše novca