Regija
PALJENJEM PRVE SVIJEĆE POČINJE PREDBOŽIĆNO VRIJEME

Vrijeme starih i lijepih običaja koje su mnogi zaboravili
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Adventsko vrijeme povezano je s paljenjem svijeća, ali i stavljanjem pšenice u tanjuriće - tradicionalnim sijanjem

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu počinje predbožićno vrijeme, prepuno starih i lijepih običaja koji su mnogi već i zaboravili. Zbog svog sjaja, molitvi i toplini obiteljskoga zajedništva, mnogima je jedno od najljepših razdoblja u godini. Nije, dakle, sve u komercijalizaciji i začaranom krugom kupnje što skupljih darova. Adventsko vrijeme povezano je s paljenjem svijeća, ali i stavljanjem pšenice u tanjuriće - tradicionalnim sijanjem. Kada pšenica proklija, zazeleni se te postaje božićni ures u kućama i crkvama.Dva su datuma određena za njezino sijanje. Većina Baranjaca to radi na svetu Barbaru - kršćansku mučenicu i sveticu iz 3. stoljeća, koja se liturgijski slavi 4. prosinca kao prva adventska glasnica Božića. Svoju je vjeru u Isusa Krista posvjedočila smrću, jer se nije htjela odreći kršćanstva. Zbog toga ju je vlastiti otac zatočio u toranj, gdje je bila okrutno zlostavljana, a na kraju joj je i odrubio glavu. Vjernici ju stoga zazivaju u situacijama opasnima za život, kada je uskraćena mogućnost ispovijedi i bolesničkoga pomazanja. Tada se moli: »Učini, Gospodine, da posredovanjem sv. Barbare prije smrti dobijem sakrament bolesničkoga pomazanja«. Sveta Barbara zaštitnica je rudara i dobre smrti, jedna od 14 svetih pomoćnika u nevoljama.

Njezine relikvije nalaze se u crkvi sv. Vladimira u Kijevu, u Ukrajini. Drugdje siju pšenicu tek na blagdan sv. Lucije, devet dana kasnije, što su činili brojni Nijemci koji su u Baranji živjeli prije Drugog svjetskog rata. Odrezali su stari ‘‘Švabi‘‘ na blagdan sv. Barbare i grančicu s trešnje, stavili je u vodu i na toplo, pa je ta grana za Božić procvjetala. Slavljenje svete Lucije, mučenice iz 4. stoljeća, rašireno je diljem svijeta, a uz njezin život vežu se brojne legende, zbog čega danas vrlo malo znamo o istinitosti i točnosti njezinih biografskih crtica.

Kako poručuje Crkva, ne treba zaboraviti da je došašće ujedno vrijeme pripreme, hoda, pokore i žrtve, stoga i prilika za duhovni rast. U razdoblju došašća, koje obuhvaća četiri liturgijska tjedna prije Božića, Crkva se priprema na slavlje Kristova rođenja, istodobno iščekujući njegov drugi dolazak. Četiri nedjelje uoči Božića stoje kao spomen na četiri tisućljeća, koliko je prema Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do dolaska Kristova. Slavljenje u došašću ukorijenilo se u Crkvi od 4. stoljeća.

Ivica GETTO
Možda ste propustili...

POMOR RIBE U BRODSKOJ TVRĐAVI

Voda pocrvenjela, tolstolobici plutaju

SUDJELOVALO ČAK 17 EKIPA

Prvi čobanac DVD-a Našičko Novo Selo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov

2

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

3

U RH ODOBRENO 666 MILIJUNA KUNA

Istok za navodnjavanje
povukao najviše novca