Regija
ADVENTSKO VRIJEME U VUKOVARU

Ljudima je potreban i duh zajedništva
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Adventsko vrijeme u Vukovaru bilo je iznimno važno stanovnicima grada u godinama nakon povratka u razrušeni grad na Dunavu. Unatoč ružnim slikama i činjenici da mnogo toga treba obnoviti i sagraditi iz temelja, prvi povratnici imali su snažnu želju obilježavati advent i Božić, što je prije više od 20 godina bilo iznimno teško. Budući da je obnova stambenih objekata u koje bi se vratili bila dugotrajan proces, pa je dio Vukovaraca privremeni smještaj našao u tzv. Samačkom hotelu, u gradskoj četvrti Borovo naselje. Veliku ulogu u primjerenom obilježavanju adventa imao je Gradski muzej Vukovar koji je za javnost otvoren 27. svibnja 1998. godine, a već u prosincu organizirali su prve adventske svečanosti u razrušenoj mramornoj dvorani. Ravnateljica Muzeja Ruža Marić prisjeća se kako im tada prvi gosti bili prijatelji iz Podravskih Sesveta koji su izveli prekrasan adventski program, ali i donijeli prve ukrase, borove visoke sedam metara.

- Borove smo zajedno s našom Šumarijom postavili u srušenom prostoru i pod snijegom koji je padao po nama, budući da su dva kata iznad nas i krov dvorca bili teško oštećeni i razrušeni, upalili smo prvu svijeću. Proslava je u tim okolnostima nezaboravan doživljaj i za nas Vukovarce, ali nedvojbeno i za sve goste koji su dolazili sudjelovati u tom programu - rekla je Marić, dodajući kako su idućih godina Vukovarskim adventskim svečanostima, koje su postale tradicionalna manifestacija, pozivali goste da prikažu običaje iz svoga kraja, dok su Vukovarci demonstrirali svoje. Upravo su takve manifestacije pokazale koliko je važno ljudima ponuditi i kulturne i duhovne sadržaje, jer su dolazili u velikom broju na pripremljene programe.

- Pokazalo se kako našim ljudima nije dovoljno imati samo kuću i posao, nego im je potreban i taj duh zajedništva i pripadnosti gradu i zajednici u kojoj žive. Naše su svečanosti tih prvih godina bile svojevrsna iluzija doma. Naime, Vukovarci povratnici tada su živjeli prvo u Vinkovcima, a potom u obnovljenom Samačkom hotelu, jer naših kuća više nije bilo, Vidjeli smo s koliko želje i radosti ljudi dolaze na adventske i božićne programe. Time su zapravo dobili razlog da se lijepo obuku, iziđu iz trenirki u kojima su se šetali među ruševinama i dobili su mogućnost osjetiti dostojanstvo života - naglasila je.

U nadolazećim je godinama na Vukovarske adventske svečanosti dolazilo sve više djece i mladih i ta se tradicija zadržala do današnjih dana, kada se u okviru proslave Adventa organizira mnoštvo programa namijenjenih upravo njima.

- Prvu adventsku svijeću tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara uime svojih sugrađana, druga je posvećena ljudima koji su pridonijeli izvan svojih uobičajenih aktivnosti razvoju kulture u gradu, treća adventska svijeća posvećena je glumcima, a četvrta je tradicionalno vezana uz naše najmlađe sugrađane koji su se talentima, sposobnošću i znanjem isticali i osvajali ili hrvatske ili međunarodne nagrade - pojasnila je ravnateljica Muzeja.D.Korpoš
Adventsko vrijeme bilo je iznimno važno stanovnicima u godinama nakon povratka u razrušeni grad na Dunavu

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike