Regija
ZANIMLJIVA I ZIMI

Varaždinci Advent u Beču zamijenili putem u Baranju
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Kako ističu u TZ-u Baranje, za predstojeći vikend u Baranji se teško može naći slobodan krevet
BELI MANASTIR - Prosinac (i kraj studenoga) u Baranji opet će obilovati različitim aktivnostima.

Neće ih, doduše, biti kao u "normalna vremena", ali će, uz sve potrebne epidemiološke mjere, slučajni putnici i svi oni kojima je Baranja planirano odredište imati kamo doći.

- Moramo se prilagoditi aktualnim mjerama, što je normalno. U skladu s njima planiramo nekoliko manifestacija, koje, ako se nešto promijeni, neće biti održane. Mislim da će svatko moći izabrati nešto za sebe - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, naglašavajući da su uvod u prosinačka zbivanja karanački Zimski vašar i Čvarakfest, koji se održavaju u subotu, 27. studenoga. Kaže da je do četvrtka štandove rezerviralo 60-ak slavonsko-baranjskih proizvođača autohtonih proizvoda. Ponavlja riječi iz poziva na ovu tradicionalnu manifestaciju: da svi koji posjete Vašar bez problema mogu napuniti svoje police u "špajzu" poznatim baranjskim delicijama poput kulena, slanine, kobasica, čvaraka ili masti, dakako uz vino, rakiju, sokove, sireve, kolače, med, mljevenu crvenu papriku… Ističe kako se, prema njegovim informacijama, za predstojeći vikend u Baranji teško može naći slobodan krevet u smještajnim kapacitetima, koji su poprilično bukirani i za cijeli prosinac.

- Koliko je Baranja na glasu, dovoljno govori jedna, na prvi pogled, sitnica. Jučer nas je kontaktirala varaždinska turistička agencija. Planirali su odlazak na Advent u Beč, ali je sve ostalo samo na planiranju jer je Advent otkazan. Plan su, silom prilika, promijenili i najavili dolazak u Baranju - kaže Perkušić, podsjećajući da je Baranja u vrijeme pandemije, kao što je uostalom bila i prije, idealno odredište za ugodno proveden odmor, bez gužve, na bilo kojoj destinaciji.

- U planu su i adventi u općini Kneževi Vinogradi i Belom Manastiru. Manifestacija Advent u općini Kneževi Vinogradi najavljena je za 11. i 12. prosinca, a ona belomanastirska od 17. do 19. - navodi Perkušić, naglašavajući kako će sve biti prilagođeno epidemiološkim mjerama te da sigurno neće biti održani "bombastični" koncerti, nego, ako sve pođe prema planu, prigodni sajmovi uz glazbu s razglasa ili, eventualno, nastup manje poznatih glazbenih skupina. U krajnjem slučaju, ističe, belomanastirski će gradski trg biti lijepo osvijetljen, a prolaznici će se moći ugrijati kuhanim vinom ili čajem.


Ivica Getto
Advent u Katoličkom surduku 11. prosinca
Renata Forjan, direktorica TZ-a općine Bilje - Kopački rit, naglašava kako u Bilju sigurno neće biti većh adventskih sajmova kao prije pandemije koronavirusa, ali će advent ipak biti obilježen, sukladno s mjerama. Osim već tradicionalnih jaslica planiran je i minisajam uz kuhano vino ili čaj. O točnom datumu javnost će biti na vrijeme obaviještena. Gabrijela Gerštmajer, tajnica Udruge vinogradara Baranje, kaže kako će "njihov" dio Adventa u općini Kneževi Vinogradi biti 11. prosinca u zmajevačkom Katoličkom surduku, s početkom u 16 sati. "Kako sada stvari stoje, vino će ponuditi desetak vinara. Planiramo tek prigodnu glazbenu potporu iako su ideje bile drukčije. U svemu su nas spriječile mjere", objašnjava.

Možda ste propustili...

OD NOVOROĐENČADI, STUDENATA DO OBITELJI

Sopje nastavlja izdvajati za mlade

HEP JUNIORSKO TENISKO PRVENSTVO

Dominik Sabolić viceprvak RH

IAKO OBOLJELIH OD TRIHINELOZE NA ISTOKU NEMA, LIJEČNICI SAVJETUJU OPREZ

Suhomesnato može biti rizično

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana