Regija
ZANIMLJIVA I ZIMI

Varaždinci Advent u Beču zamijenili putem u Baranju
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Kako ističu u TZ-u Baranje, za predstojeći vikend u Baranji se teško može naći slobodan krevet
BELI MANASTIR - Prosinac (i kraj studenoga) u Baranji opet će obilovati različitim aktivnostima.

Neće ih, doduše, biti kao u "normalna vremena", ali će, uz sve potrebne epidemiološke mjere, slučajni putnici i svi oni kojima je Baranja planirano odredište imati kamo doći.

- Moramo se prilagoditi aktualnim mjerama, što je normalno. U skladu s njima planiramo nekoliko manifestacija, koje, ako se nešto promijeni, neće biti održane. Mislim da će svatko moći izabrati nešto za sebe - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, naglašavajući da su uvod u prosinačka zbivanja karanački Zimski vašar i Čvarakfest, koji se održavaju u subotu, 27. studenoga. Kaže da je do četvrtka štandove rezerviralo 60-ak slavonsko-baranjskih proizvođača autohtonih proizvoda. Ponavlja riječi iz poziva na ovu tradicionalnu manifestaciju: da svi koji posjete Vašar bez problema mogu napuniti svoje police u "špajzu" poznatim baranjskim delicijama poput kulena, slanine, kobasica, čvaraka ili masti, dakako uz vino, rakiju, sokove, sireve, kolače, med, mljevenu crvenu papriku… Ističe kako se, prema njegovim informacijama, za predstojeći vikend u Baranji teško može naći slobodan krevet u smještajnim kapacitetima, koji su poprilično bukirani i za cijeli prosinac.

- Koliko je Baranja na glasu, dovoljno govori jedna, na prvi pogled, sitnica. Jučer nas je kontaktirala varaždinska turistička agencija. Planirali su odlazak na Advent u Beč, ali je sve ostalo samo na planiranju jer je Advent otkazan. Plan su, silom prilika, promijenili i najavili dolazak u Baranju - kaže Perkušić, podsjećajući da je Baranja u vrijeme pandemije, kao što je uostalom bila i prije, idealno odredište za ugodno proveden odmor, bez gužve, na bilo kojoj destinaciji.

- U planu su i adventi u općini Kneževi Vinogradi i Belom Manastiru. Manifestacija Advent u općini Kneževi Vinogradi najavljena je za 11. i 12. prosinca, a ona belomanastirska od 17. do 19. - navodi Perkušić, naglašavajući kako će sve biti prilagođeno epidemiološkim mjerama te da sigurno neće biti održani "bombastični" koncerti, nego, ako sve pođe prema planu, prigodni sajmovi uz glazbu s razglasa ili, eventualno, nastup manje poznatih glazbenih skupina. U krajnjem slučaju, ističe, belomanastirski će gradski trg biti lijepo osvijetljen, a prolaznici će se moći ugrijati kuhanim vinom ili čajem.


Ivica Getto
Advent u Katoličkom surduku 11. prosinca
Renata Forjan, direktorica TZ-a općine Bilje - Kopački rit, naglašava kako u Bilju sigurno neće biti većh adventskih sajmova kao prije pandemije koronavirusa, ali će advent ipak biti obilježen, sukladno s mjerama. Osim već tradicionalnih jaslica planiran je i minisajam uz kuhano vino ili čaj. O točnom datumu javnost će biti na vrijeme obaviještena. Gabrijela Gerštmajer, tajnica Udruge vinogradara Baranje, kaže kako će "njihov" dio Adventa u općini Kneževi Vinogradi biti 11. prosinca u zmajevačkom Katoličkom surduku, s početkom u 16 sati. "Kako sada stvari stoje, vino će ponuditi desetak vinara. Planiramo tek prigodnu glazbenu potporu iako su ideje bile drukčije. U svemu su nas spriječile mjere", objašnjava.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike