Osijek
HEP POKRENUO PROJEKT ZAMJENE VRELOVODA

Pouzdana opskrba za
1.500 krajnjih korisnika
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Ušteda goriva i električne energije rezultirat će smanjenjem emisija ugljikova dioksida za više od 4000 tona godišnje

Projekt HEP Toplinarstva - Pogona Osijek “Zamjena vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do toplane Pogona Osijek” vrijedan je 78 milijuna kuna, od čega 46 milijuna kuna dolazi iz europskog Fonda za regionalni razvoj, obuhvaća zamjenu 4,4 kilometra spojnog vrelovoda.


U Osijeku ga je u četvtak prezentirao predsjednik Uprave HEP-a Frane Barabarić kazavši kako će se njime povećati učinkovitost centralnog toplinskog sustava i pouzdanost opskrbe za 11.500 krajnjih kupaca u Osijeku.

 

- Doći će, naime, do smanjenja gubitka toplinske energije, a smanjit će se i potrošnja električne energije za pogon pumpi. Značajna je i ušteda goriva za proizvodnju toplinske energije te ušteda električne energije, što će rezultirati smanjenjem emisija ugljikova dioksida za više od 4000 tona godišnje. Ujedno će se omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže u Osijeku - pojasnio je Barabarić.

 

Također je istaknuo kako HEP u Osijeku kontinuirano ulaže u kvalitetu centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe toplinskom energijom.

 

- Radi dugoročnog osiguranja pouzdane opskrbe na lokaciji Termoelektrane planira se izgraditi novo visokoučinkovito postrojenje kapaciteta 85 električnih i 75 toplinskih megavata. Iznos investicije procijenjen je na više od 500 milijuna kuna. Novo će postrojenje kao energent koristiti prirodni plin, ali će ugrađene turbine naknadno moći koristiti i vodik. U tijeku je postupak procjene utjecaja na okoliš, što je ključna faza u proceduri ishođenja lokacijske dozvole. U TE-TO Osijek planirano je još nekoliko investicijskih projekata, čija ukupna vrijednost iznosi oko 180 milijuna kuna, a među kojima je najveći izgradnja Akumulatora topline - najavio je Barbarić. Dodao je kako slične projekte HEP razvija na svim lokacijama na kojima imaju kogeneracije, što pokazuje da je riječ o sustavnom strateškom pristupu razvoju djelatnosti proizvodnje i distribucije toplinske energije u HEP-u.

 

Osječki je gradonačelnik Ivan Radić naglasio kako je ovaj projekt jedan od šest strateških projekata urbane aglomeracije Osijek čija je vrijednost približno 290 milijuna kuna.

 

- On će puno značiti za naše sugrađane jer jamči pouzdaniji, ali i energetski učinkovitiji energetski sustav kako za njih tako i za sve gospodarske subjekte na području grada. Trenutačno u Osijeku provodimo projekte od preko milijardu kuna, pripremamo se za novo programsko razdoblje i imamo spremne nove projekte koji će biti još i veće vrijednosti. Svi su ti projekti zaslužni za demografski i gospodarski uspon Osijeka, a njima samo potvrđujemo ulogu urbanog i gospodarskog centra cijele istočne Hrvatske - konstatirao je Radić.

 

- Izvođač je u listopadu uveden u radove koji se izvode na kraćoj lokaciji, gdje postoji mogućnost da se cjevovodi polažu dok je ostatak vrelovoda u funkciji - rekao je Ivica Mihaljević, direktor HEP Toplinarstva - Pogona Osijek i voditelj projekta, najavivši njegov završetak u kolovozu 2023. godine.

Tomislav PRUSINA

Osijek ima najviše punionica za električna vozila u RH


Upitan hoće li ova ulaganja dovesti do povećanja cijena toplinske energije za građane. Barabarić je kazao kako, s obzirom na kretanje cijena energenata na svjetskom tržištu, u ovom trenutku može reći da HEP do 1. travnja sljedeće godine neće mijenjati cijene. Istaknuo je Osijek kao najbolji primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a.

 

- Na području grada Osijeka HEP ima 22 punionice za električna vozila, od čega 18 javnodostupnih što je najviše od svih hrvatskih gradova. U Osijeku je također instalirano i pet sunčanih elektrana na krovovima naših poslovnih objekata - zaključio je Barabarić.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike