Osijek
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

OLT postaje "olimpijski" inkubator
Objavljeno 25. studenog, 2021.

Rebalans proračuna i izvješće o stanju u gospodarstvu dvije su najzvučnije točke o kojima se raspravljalo na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine. Snježana Raguž, pročelnica Upravnog odjela za javne financije, izvijestila je kako je proračun povećan u ukupnom iznosu od 35,3 milijuna kuna. Dio koji se odnosi za izvorni županijski proračun smanjen je za 6,4 milijuna kuna. Smanjenje je došlo na prihodovnoj strani i najvećim dijelom posljedica je poreznog rasterećenja mladih do 25 godina, odnosno do 30 godina, što je kao pravo uvedeno 2020. godine, a imalo je negativan utjecaj na visinu prihoda županijskog proračuna u ovoj godini.



Zoran Kovačević, predsjednik HGK-a Županijske komore, izvijestio je kako 2020. godina, a prema svemu sudeći i ova godina, predstavljaju godine gospodarskog rasta.

Uobičajeno, sjednica je počela pitanjima vijećnika upućenih županu. Izdvajamo dva odgovora.

Tako je župan Ivan Anušić, odgovarajući na upit vijećnika Marka Bogatića (SDP) najavio kako početkom iduće godine počinje gradnje nove zgrade I. gimnazije. Objavljen je natječaj za izvođača radova, a promijenjen je i način financiranja, umjesto iz županijskog proračuna sredstva su osigurana kroz Nacionalni plan oporavka.

Drugi odgovor vezan je uz početak revitalizacije prostora OLT-a, o čemu se zanimao Domagoj Mikulić (HDZ).

- U ovom trenutku završena je konzervatorska studija koja nam je dala smjernice kako intervenirati na tom području. Imamo i idejno rješenje, Vlada RH donijela je odluku o prenošenju tog područja u naše vlasništvu. U ovom trenutku počinjemo s izradom projektne dokumentacije koja će dati detaljan opis svega onog što ćemo ondje raditi. To je dokumentacija s kojom ćemo krenuti prema fondovima europske unije - rekao je Anušić.

Jasno je da će ondje biti 50-metarski olimpijski bazen, a ideja je realizirati i projekt sportskog inkubatora. U njemu će ​roditelji koji to žele, uz znanstveno praćenje i stručne savjete, a na temelju preddispozicija, usmjeravati svoju djecu prema određenom sportu.

- Danas je veliki problem djece koja u svoje slobodno vrijeme nisu “na oku” ni obitelji, ni zajednici. Problemi današnjih izazova djeci su golemi, od dugog sjedenja uz internet i mobitele, do lako dostupnih droga, alkohola..., a sport je ono što to može ispraviti, što može kreirati kvalitetnije i bolje ljude, dok kao djeca prolaze kroz ovakve trenažne procese. Zato želimo pomoći da struka prati njihov profesionalni razvoj, i tako biti na raspolaganju svima nama - stava je župan.

Dario Kuštro
JASNA PORUKA
Od strane Kluba zastupnika Domovinskog pokreta predloženo je da iz Osječko-baranjske županije krene inicijativa za ukidanje COVID potvrda koje su, kako je obrazložio vijećnik Zlatko Ahić, “polarizirale društvo”. “Bilo bi mnogo učinkovitije kada bi takav prijedlog krenuo iz Kluba zastupnika DP-a u Hrvatskom saboru”, rezolutno je otklonio župan Anušić ovu inicijativu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike