Osijek
U DVORIŠNOJ ZGRADI NA ADRESI ŽUPANIJSKA 11

Društveni atelje DKolektva otvoren je za sve građane
Objavljeno 25. studenog, 2021.

U dvorišnoj zgradi na adresi Županijska 11 u Osijeku u četvrtak je službeno otvoren Društveni atelje, prostor društvenog centra DKolektiva, organizacije za društveni razvoj koja se razvila na postignućima 16-godišnjeg djelovanja Volonterskog centra Osijek u području razvoja volonterstva, civilnog društva i demokratske kulture.



Društveni atelje nije samo fizički prostor u kojemu će se provoditi različite aktivnosti namijenjene ranjivim skupinama, osobama treće životne dobi, mladim osobama, kao i širem građanstvu. On je istovremeno i program usluga i aktivnosti koje mogu pridonijeti prevladavanju društvene otuđenosti i poticanju društvene integracije građana, pojedinih zajednica i grupa, ali i osnaživanju tih grupa za osobni angažman na izgradnji inkluzivne, solidarne i tolerantne zajednice.

Projekt je većim dijelom financiran novcem Europske unije iz IPA Interreg projekta prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija, gdje su s hrvatske strane partneri bili Crveni križ Osijek i Grad Osijek. Vrijednost cijelog projekta je oko 400 tisuća eura, od čega je u prostor Društvenog atelja uloženo 400 tisuća kuna.

- Željeli smo 16 godina našeg rada u zajednici pretočiti u program koji će prije svega ići u smjeru osnaživanja zajednice. Trendovi koji se oko nas događaju daju nam za pravo da kažemo kako je lokalna zajednica ta u koju treba najviše ulagati, u njoj se nalazi naša održivost, u njoj je i naša otpornost, ali i naša ranjivost. U tom smo smislu htjeli otvoriti jedan prostor, i u fizičkom smislu i u smislu otvaranja dijaloga, u kojem ćemo razgovarati o ranjivosti naše zajednice, o tome kako možemo bolje međusobno surađivati i u kojem ćemo nuditi vrlo promišljene aktivnosti koje će prije svega osnaživati one koji trebaju podršku - rekla je prilikom svečanog otvaranja Društvenog ateljea Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica DKolektiva.

Društveni atelje otvarat će teme koje su osobito važne za zajednicu i stvarati mostove koji će povezivati generacije, različite društvene skupine, stručnjake i praktičare... Sam naziv, kako je objasnio Nikica Torbica, voditelj Društvenog ateljea, otkriva da će u njemu stvarati različiti dionici društva.

- Atelje je inače mjesto kojim se slikari ili drugi umjetnici koriste za izradu svojih umjetničkih djela. Mi ovdje nećemo slikati, nego ćemo u ovaj prostor pozivati građane da skupa s nama rade sliku boljeg društva, društva koje je inkluzivnije, solidarnije i tolerantnije. Naši su kistovi naša znanja i vještine, naše su boje građani koji će doći ovamo sudjelovati u aktivnostima, a slika koju ćemo okvačiti na zid nije naslikana kistom i bojama, nego našim aktivnostima i predstavlja jedno bolje društvo - rekao je Torbica.

Dodaje da je Društveni atelje prostor za sve građane, svi koji su zainteresirani za aktivnosti koje će se ondje provoditi apsolutno su pozvani doći, i to ne samo sudjelovati nego i sami kreirati aktivnosti, reći koje su njihove potrebe, što im nedostaje u zajednici, kako bi zajedničkim snagama pridonijeli rješavanju pojedinih problema.

Građani će se o radu i aktivnostima Društvenog ateljea moći informirati na njegovoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama, a važnije će se aktivnosti oglašavati i preko medija. Dnevni će boravak biti svakodnevno otvoren za građane, koji se u njemu mogu informirati o aktivnostima ili samo popiti kavu i popričati s članovima DKolektiva.

- Definitivno planiramo aktivnosti međugeneracijske razmjene vještina, gdje će naši stariji sugrađani pomoći mladima da nauče neke vještine koje su gotovo izumrle, a mladi će pomagati starijima oko moderne tehnologije. Također, nastavit ćemo pomagati u učenju osnovnoškolcima, kao i radnim migrantima oko učenja hrvatskog jezika. Za njih ćemo i dalje organizirati druženja kako bismo im pomogli da se što bolje osjećaju u našoj zajednici - samo su neke od aktivnosti koje već provodi ili planira provoditi Društveni atelje, kako je navela Mirna Šostarko, stručna suradnica u DKolektivu.


Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike