Mozaik
NA DISNEY+ IZIŠAO DOKUMENTARAC "GET BACK"

Peter Jackson prikazao pravu istinu o Beatlesima
Objavljeno 26. studenog, 2021.
"The Beatles: Get Back, "dugoočekivani novi dokumentarac slavnog Petera Jacksona, nastoji demistificirati raspad slavne četvorice i njihov odnos u posljednjim mjesecima prikazati u vedrijem tonu. Dokumentarac u tri dijela prati Johna Lennona, Paula McCartneyja, Georgea Harrisona i Ringa Starra u siječnju 1969. u pripremama za njihov prvi koncert u više od dvije godine. Koristeći višesatni dosad neprikazani arhivski materijal, Jackson prikazuje i kako su Beatlesi napisali i snimili 14 novih pjesama za album u samo tri tjedna. Radi se o razdoblju dobro poznatom gledateljima dokumentarca "Let It Be" iz 1970. redatelja Michaela Lindsay-Hogga, koji je u svom filmu naglasak stavio na napetosti i gorčinu unutar benda koji se raspao iste godine. Veliki ljubitelj Beatlesa Peter Jackson, najpoznatiji po trilogiji "Gospodar prstenova", ne zamara se previše kreativnim nesuglasicama liverpulske četvorke. Filmom "Get Back" nastoji preoblikovati uvriježenu sliku o posljednjim godinama Beatlesa kao razdoblju razmirica i lomova te umjesto toga prikazuje članove benda koji se zabavljaju, šale i spontano stvaraju bezvremenske klasike.

- Imali smo mi uspone i padove, no uza sve to, a uvjerit ćete se i sami u verziji Petera Jacksona, puno smo se zabavljali, što u originalnom dokumentarcu nije prikazano - kazao je nedavno Ringo Starr.

Jacksonov dokumentarac, koji se od četvrtka može pogledati na platformi Disney+, sadrži i posljednji javni nastup Beatlesa, 40-minutni koncert na krovu zgrade njihove poslovne kompanije u Londonu, koji je sad prvi put prikazan u cijelosti. Tvrtka Apple Corps dopustila je Jacksonu da pregleda oko 60 sati arhivskih snimaka koji su desetljećima bili pod ključem.

- Uvjerenje da je moj otac uzrok raspada Beatlesa oduvijek je bilo pogrešno. To je neistina i jasno se vidi na ovim čudesnim, dosad neprikazanim snimkama. Veći dio moga života njegovo je srce zbog toga bilo slomljeno. U filmu je očito da očajnički želi da to njegovo bratstvo živi i dalje, netaknuto - izjavila je Paulova kći Stella McCartney. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike