Kultura
U ZAGREBAČKOM MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija
Objavljeno 26. studenog, 2021.
U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u tijeku je 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija. Vrhunac izuzetno dobro posjećenog otvorenja festivala bio je zvučni interaktivni performans "Audio balerine" autora Benoîta Maubreya koji se izveo u samom muzeju te na platou pred zgradom. Program 7. Device_art festivala nastavio se u Pogonu Jedinstvo gdje je gostovao priznati glazbenik i inženjer robotike Moritz Simon Geist s audiovizualnim performansom "Vibracije". Performans je izveo robotički instrument za stvaranje minimalističke glazbe sastavljen od 36 malih robotičkih mehanizama. Festival traje do 19. prosinca, a program možete pronaći na https://www.kontejner.org/projekti/device_art-festival/.

"Stroj ne donosi promjene" ovogodišnji je koncept festivala koji nas poziva na ponovo promišljanje našeg sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena. Vrištanje ispred ogledala postaje interakcija s umjetničkim radom (uz bonus ispucavanja negativne energije), a šetnja Novim Zagrebom ekspedicija u more elektromagnetskih zvukova koji svojim intenzitetom jednako fasciniraju koliko i zastrašuju. Mašine za snove, balerine iz budućnosti, svemirski brkovi i robotski kipar-ekolog, sve na Device_art igralištu koje će nas i ovaj put nasmijati, šarmirati i revoltirati.

Ovogodišnji je festival nastao u suradnji s grupom kustosa iz ZKM i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea i zamišljen je kao dijalog između njemačke i hrvatske "device art" scene. To je u skladu s dugom tradicijom projekta koji je ranijih godina u Zagrebu predstavio japansku, kanadsku, kalifornijsku, češku i slovensku scenu, uz prethodno veliko festivalsko izdanje posvećeno globalnim tehno-umjetničkim tendencijama. Kao jedan od vodećih međunarodnih festivala koji od 2004. godine tematizira tehnologiju u suvremenoj umjetnosti, Device_art i u svom novom izdanju nastavlja pomicati granice umjetničkih medija kroz radove i koncepte koji na ironičan i provokativan način propituju potencijale, ograničenja i utjecaje tehnologije na društvenu svakodnevnicu. T.K.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike