TvObzor
TWICE: FORMULA OF LOVE: O+T=

Južnokorejska ljubavna priča
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Deveteročlani djevojački sastav Twice iz Seula s novim albumom ulazi u prvu ligu globalnog K-pop fenomena

Dosad smo na ovim stranicama recenzija, bilo velikih bilo malih, zapostavljali autore i grupe iz Južne Koreje, pa se ispričavamo za taj nedopustiv iako nenamjeran propust! Zapravo smo nesvjesno zaobilazili jedan cijeli žanr - korejski K-pop, koji je odavno od lokalnog postao globalni fenomen zahvaljujući, među ostalim, i megahitu "Gangnam Style" južnokorejskog pop-pjevača PSY-a prije devet godina. U međuvremenu je gomila izvođača K-pop promovirala u međunarodni hype dugog roka trajanja, pa su BTS, BLACKPINK i niz drugih imena postali svjetske zvijezde osvojivši i najveće američko tržište, uz hrpe nagrada, uključujući i American Music Awards. U grupu najvećih i najpopularnijih svakako pripada i deveteročlani ženski K-pop bend Twice iz Seula, koji se nakon ljetošnjeg LP-ja "Perfect World" za japansko tržište nedavno oglasio i novim albumom "Formula of Love: O+T=<3", koji mu je priskrbio unisone hvalospjeve i zapadnjačke glazbene kritike. U čemu je, dakle, tajna ne samo grupe Twice nego i cijelog fenomena K-pop? Zapravo je priča jednostavna - spoj dalekoazijske tradicionalne egzotike ibliskozapadnjačkih glazbenih utjecaja u dobitnoj mainstream kombinaciji koja u kontekstu tinejdžerske supkulture postaje prepoznatljiv "žanrovski kod" koji briše granice lokalnog i postaje globalni fenomen. U današnjem "umreženom vremenu" Twice su vrhunaravni primjer svega dobroga što K-pop danas znači u autorskom, izvedbenom, estetskom i poetskom kontekstu. Drugim riječima, simbolično naslovljen album "Formula of Love: O+T=<3" nadahnuta je oda mladenačkoj ljubavi o kakvoj su nekad davno na kalifornijskim plažama pjevali surferi zvani The Beach Boys!



ZA FANOVE: Bananarama, Spice Girls, The Pussycat Dolls, PSY, Girls‘ Generation, Morning Musume, BTS, Blackpink, ITZY, AOA, Byun Baekhyun, SPEED (Koreja), Stray Kids, rED vELVET, (G)I-Dle, Everglow...

Darko Jerković
twice.jype.com
Ono što plijeni pozornost kod trećeg Twice albuma s 14 pjesama svakako je kompleksnost sadržaja u kojemu se začudno miješaju K-pop i J-pop, bubblegum-pop i dance-pop, EDM i electro-pop, hip-hop, rock i R&B. Besprijekorna vokalna izvedba (više pjeva na engleskom!) te gomila suradnika na pjesmama, aranžmanima i produkciji podižu razinu kvalitete i benda i albuma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike