TvObzor
ODISEJA PRIJAMOVOG ZLATA

Jedno od najslavnijih arheoloških otkrića u povijesti
Objavljeno 26. studenog, 2021.

Od nizina Hisarlika, preko nacističkog bunkera, do mračnih podruma najvećeg muzeja u Moskvi. U društvu Homera i slijedeći trag bogatog poslovnog čovjeka Heinricha Schliemanna, pratit ćemo stvarnu odiseju Prijamova zlata, poznatog i pod nazivom Trojansko zlato, dugu više od tri tisućljeća. U 19. stoljeću više je istraživača odlučilo pronaći izgubljeni grad Troju u želji da doznaju jesu li Homerova djela stvarna ili izmišljena. Među njima je bio i Heinrich Schliemann, njemački poslovni čovjek koji je postao ključna osoba u priči o tom gradu. Schliemann je rođen 1822. godine u Neubukowu u Mecklenburgu. Imao je tvrtku za trgovinu indigom i zlatom u Sankt Peterburgu, a bio je opsjednut pronalaženjem Troje.Konzularni službenik na području istočnog Sredozemlja po imenu Franck Calvert, također entuzijastični arheolog amater, bavio se istraživanjima u Hisarliku u Turskoj. Calvert i Schliemann sastali su se te su, na temelju Homerovih opisa, zaključili da je Troja bila smještena upravo ondje. Iskapanja su trajala tri godine, od 1871. do 1873. Jednog su dana naišli na tragove prvih fortifikacija. Vanjski bedem, tvrđava. Pronašli su Troju. A zatim je Schliemann došao do neočekivanog otkrića. Iskopao je ogrlicu, dijademu, naušnice, prstenove i brojne druge predmete. Zaključio je da je zasigurno riječ o Prijamovu zlatu.

Oduševljen time što je ostvario svoj cilj, pronašao blago i proslavio se, Schliemann je često nastupao u javnosti te pisao o svojim otkrićima. Međutim, s vremenom su ta otkrića dovedena pod znak pitanja jer se podatci o njima jednostavno nisu poklapali. Povjesničari i arheolozi bili su sumnjičavi, osobito kad su otkrili da su Schliemannove arheološke metode bile manjkave. Činjenica što nije vodio bilješke praktički je onemogućila povezivanje dragocjenih predmeta s točnim povijesnim razdobljima i slojevima iz kojih su iskopani.

Potječe li to blago doista iz vremena vladavine kralja Prijama? I što se dogodilo s predmetima nakon Schliemannove smrti? Odgovore doznajte u novom dokumentarnom filmu Odiseja Prijamovog zlata na programu Viasat History, u nedjelju, 28. studenoga, u 21 sat.
Možda ste propustili...

KAKO JE DONJI MIHOLJAC POSTAO ATRAKTIVNO KONCERTNO ODREDIŠTE

Prandau Festival

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNIMLJENA PREMA POSLJEDNJOJ KNJIZI IZ TRILOGIJE

Druga sezona popularne dramske serije “Saga o Forsyteima”

2

KAKO JE DONJI MIHOLJAC POSTAO ATRAKTIVNO KONCERTNO ODREDIŠTE

Prandau Festival

3

”PLESNJAK NA PRISAVLJU”: 14. KOLOVOZA OD 21 SAT NA HTV1

Večer sjajne glazbe prizvati će atmosferu dobrih starih plesnjaka