Novosti
REZULTATI POSJETA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA

Hrvatska kupila 12 Rafalea
i dobila Macronovu
potporu za Schengen
Objavljeno 25. studenog, 2021.

Emmanuel Macron boravio je u četvrtak u prvom službenom posjetu nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj, donijevši sa sobom na potpis dokumente o kupoprodaji aviona Rafale i novom strateškom partnerstvu te podršku Hrvatskoj za šengenski prostor.

PartnerstvoHrvatska je s dolaskom francuskog predsjednika konačno dočekala potpisivanje sporazuma o kupnji zrakoplova, nakon godina muke s nabavom novih čuvara zračnog prostora umjesto zastarjelih MiG-21. Sporazum o kupoprodaji francuskih Rafalea potpisali su ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly. "Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva i dobivamo najmodernije zrakoplove", naglasio je hrvatski premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom u Banskim dvorima. "To je ‘game changer‘. Imat ćemo na raspolaganju avione kakve od juga Njemačke do Grčke nitko nema", dodao je Plenković. Naglasio je da je Hrvatska nabavila "najmodernije zrakoplove, koji će utjecati na vanjskopolitički sigurnosni i obrambeni položaj Hrvatske" i očekuje da će taj ugovor potaknuti "značajniju suradnju obrambenih industrija" dviju zemalja. Francuski su Rafalei kupljeni nakon što je Hrvatskoj prije nekoliko godina propala kupnja izraelskih F-16, za što se pokazalo da Izrael nije imao dopuštenje Washingtona.

Macron kao zagovornik jačanja europskih snaga smatra da je to i dokaz prijateljstva i "važan korak u smjeru europske obrane koji jamči zajedničku sigurnost".

Dva primjerka tih borbenih zrakoplova tempirano su nadletjela Zagreb u vrijeme izlaska dvaju čelnika iz Banskih dvora i njihove šetnje Gornjim gradom. Zrakoplovi koji su doletjeli iz Francuske izazvali su pozornost građana, preletjevši Zagreb više puta u niskom letu. Macron i Plenković odšetali su od Banskih dvora do Lotrščaka, odakle je hrvatski premijer francuskom predsjedniku pokazivao Zagreb. Uz mjere sigurnosti koje nisu bile onoliko stroge kao za posjeta nekih drugih državnika, znatiželjnici, većinom turisti, prilazili su Macronu, koji ih je pozdravljao s "dobar dan", a neki su uspjeli snimiti i selfie.

Francuska je jedna od stožernih članica Europske unije, jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo te je stoga novi Sporazum o strateškom partnerstvu koji su potpisali Macron i Plenković još važniji. Tim sporazumom Francuska daje potporu Hrvatskoj u više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i eurozonu te članstvo Hrvatske u OECD-u. Trgovinska razmjena Francuske i Hrvatske iznosila je milijardu eura prošle godine, a trenutna razmjena za ovu godinu iznosi više od 700 milijuna eura. Plenković smatra da je to "početan korak", a Hrvatska ima želju za jačanjem trgovinske razmjene. Dodao je da je ove godine u Hrvatskoj bilo 400.000 francuskih turista, a vjeruje da će taj broj porasti nakon pandemije koronavirusa.

Tradicionalno, Francuska nije bila hrvatski saveznik, ali odnosi Zagreba i Pariza pomalo se počinju mijenjati početkom stoljeća, nakon vremena u kojima je službena politika zagovarala osovinu Pariz-Beograd. Godine 2010. Hrvatska i Francuska potpisuju prvi Sporazum o strateškom partnerstvu, koji je značio veliku promjenu u odnosima dviju zemalja. Novi sporazum potpisan u četvrtak otvara mogućnosti puno jače suradnje u više područja te jasno pozicionira Hrvatsku i Francusku kao partnerske zemlje međusobno i u odnosu prema europskim i globalnim izazovima.

Macron je u četvrtak u Zagrebu i eksplicitno potvrdio potporu za Schengen. "Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu prema borbi protiv krijumčarenja", rekao je Macron na zajedničkoj konferencije za novinare. Dodao je da je šengenski prostor potrebno reformirati, na čemu će Pariz raditi u vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a 2022. Hrvatski premijer poručio je da će u tom procesu "svoj doprinos dati i Hrvatska kao buduća članica prostora". Plenković je istaknuo da je Zagrebu "bitna čvrsta i jasna podrška Francuske za šengenski prostor i eurozonu". Macron je potporu Francuske najmlađoj članici Unije naglasio i na susretu s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku.

Ispravak nepravdeEuropska komisija je u listopadu 2019. ocijenila da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u šengenski prostor, a početkom lipnja ove godine pozvala je zemlje EU-a da u njega prime Hrvatsku, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. Bugarska i Rumunjska već godinama imaju pozitivnu ocjenu Europske komisije, ali još nema političke suglasnosti da ih se primi.

Macron je službeni dio posjeta uza sve državne i vojne počasti počeo susretom s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, koji je nekoliko puta rekao da se "raduje" strateškom jačanju odnosa dviju zemalja i kupnji francuskih zrakoplova. Nije, međutim, zaboravio napomenuti da obrambeni posao s Francuskom neće zaustaviti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. "Suradnje s Amerikancima je bilo i bit će." Macron je potporu Francuske najmlađoj članici Unije naglasio i na susretu s Milanovićem na Pantovčaku. "Naše će dvije zemlje nastaviti surađivati u području sigurnosti, imigracija, gospodarstva, istraživanja, u toliko tema koje trasiraju europski put Hrvatske - Schengen i pristup eurozoni, što su vaši najvažniji projekti koje podržavamo", rekao je Macron Milanoviću. Francuski predsjednik bio je i prvi strani državnik koji je položio vijenac za žrtve Domovinskog rata na Spomeniku domovine, koji je otvoren u prosincu 2020. Učinio je to prema vlastitoj želji.

Ovo je prvi posjet šefa francuske države Hrvatskoj od osamostaljenja i Macron je rekao da je "sretan" što je ovdje. Rekao je i da je nepravedno što nitko od njegovih prethodnika nije bio službeno u Hrvatskoj. Bivši francuski predsjednik, pokojni Jacques Chirac bio je u Zagrebu prije 21 godinu na samitu EU-a, ali to je bio multilateralni posjet.

 

Dijana Pavlović

SUSRET S MAJKOM JEAN-MICHELA NICOLIERA
 

Lyliane Fournier, majku pokojnog Jean-Michela Nicoliera, heroja Vukovara, premijer Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvali su na susret s Macronom na Gornjem gradu i na radni ručak u Esplanadi. Premijer Plenković je tijekom radne večere u srijedu predsjedniku Macronu pojasnio slučaj obitelji Nicolier, koja još uvijek traga za posmrtnim ostatcima pokojnog Jean-Michela, Francuza koji je kao hrvatski branitelj ubijen na Ovčari. Predsjednik Macron nije bio upoznat s time dotad i u četvrtak je, uz premijera Plenkovića, razgovarao s obitelji Nicolier. Susret je bio vrlo emotivan. Razgovarali su i o dodatnim naporima koje Hrvatska i Francuska mogu zajedno poduzeti u traganju za pokojnim Jean-Michelom Nicolierom. “Nikad nećemo prestati tragati za herojem Vukovara Nicolierom i svima nestalima u Domovinskom ratu, jer to dugujemo njihovim obiteljima”, istaknuto je iz Vlade RH.

Rimac i Bugatti

Plenković i Macron razgledali su najbrži električni automobil u svijetu, proizveden u Hrvatskoj, i najbrži benzinski automobil na svijetu, proizveden u Francuskoj – Rimčevu Neveru i Bugattijev Chiron Super Sport. Francuskog čelnika na ulazu u zagrebački hotel Esplanade dočekali su sinjski alkari, a potom i Mate Rimac, vlasnik tvrtke Rimac Automobili, koja je sredinom godine preuzela francusku tvrtku Bugatti, čime je nastala nova tvrtka – Bugatti Rimac. Nakon toga su prešli u drugi dio hotela, gdje se održavao ručak na kojem su bili i uzvanici poput bivšeg hrvatskog izbornika nogometne reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića i aktualnog Zlatka Dalića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, bivšeg ministra turizma Garija Cappellija i još stotinu drugih.

Prelet Rafalea

Dva borbena zrakoplova Rafale, kakve Hrvatska kupuje od Francuske, preletjela su u četvrtak oko 13 sati nekoliko puta Zagreb, nakon što su hrvatski premijer i francuski predsjednik izišli iz Banskih dvora kako bi ih zajedno pogledali. Hrvatska od Francuske, najveće vojne sile Europske unije, kupuje dvanaest rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R, deset jednosjeda i dva dvosjeda, po cijeni od 999 milijuna eura, koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine. Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Macron i Plenković prošetali su zajedno od Banskih dvora do Lotrščaka, odakle je hrvatski premijer francuskom predsjedniku pokazivao Zagreb.
Andrej Plenković

hrvatski premijer

Jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva te dobivamo najmodernije zrakoplove. To je “game changer”. Imat ćemo na raspolaganju avione kakve od juga Njemačke do Grčke nitko nema.

MORH

Cijena aviona nije promijenjena

Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale nije se promijenila i iznosi 999 milijuna eura, poručio je u četvrtak MORH, dodajući da ukupni iznos obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena. Brojke je u četvrtak problematiziralo više medija, nakon čega je uslijedilo priopćenje MORH-a. “Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali, iznosi 999 milijuna eura, odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u državni proračun”, priopćio je MORH. Usto, dodaje se u priopćenju, u cijeli iznos uračunata je i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena. H

Možda ste propustili...

U SAMOIZOLACIJI TRENUTAČNO 4589 OSOBA

U Hrvatskoj 1768 novozaraženih, umrlo 14 osoba

POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA

Dijete se utopilo u bazenu na Viru

OPSEŽNA AKCIJA OSLOBAĐANJA OKUPIRANIH PODRUČJA HRVATSKE

Knin: Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u

3

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice