Sport
POČINJU KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA SVJETSKO PRVENSTVO 2023.

Pomlađena Hrvatska otvara protiv susjeda i europrvaka
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Sljedećih 15 mjeseci trajat će europske kvalifikacije košarkaša za plasman na Svjetsko prvenstvo, 32 reprezentacije kreću u borbu za 12 viza. Putnike za Fiipine, Japan i Indoneziju saznat ćemo u veljači 2023., a šest mjeseci poslije u jugoističnoj Aziji počinje i smotra najboljih košarkaških reprezentacija.



Večeras u lov na svoj četvrti SP kreće i Hrvatska, a na premijeri je čeka prvi susjed, koji je i aktualni prvak Starog kontinenta. Protiv Slovenije u KC “Dražen Petrović” (20.45) izbornik Veljko Mršić predstavit će nam znatno pomlađenu Hrvatsku, među 15 pozvanih čak je sedam debitanata, a vidjet ćemo kojih će 12 odigrati i prvih 40 kvalifikacijskih minuta. Iako je izbornik u najavi naglasio da je ta selekcija spoj mladosti i iskustva, tog drugog i nema previše.



- Ima nas koji smo već prošli nekoliko ciklusa, pa iako je ovo novija i pomlađena reprezentacija, i dalje su naši ciljevi, postulati i principi isti. Rezultat ćemo i dalje graditi na dobroj obrani i na jakoj tranziciji naprijed i natrag. Smatram da s ovim mladim igračima itekako imamo što tražiti, jer oni u svojim klubovima igraju bitne uloge i puni su samopouzdanja - rekao je 32-ogodišnji Marčinković, koji je najstariji u toj selekciji te ima i najviše reprezentativnih nastupa (29). Osim njega nastupe za Hrvatsku već su imali i Roko Rogić, Mate Kalajžić, Toni Perković, Mateo Drežnjak, Tomislav Gabrić, Roko Prkačin i Marin Marić, a svoj debi iščekuju Lovro Gnjidić, Roko Badžim, Josip Batinić, Matej Rudan, Filip Bundović, Danko Branković i Darko Bajo.



Znamo da Hrvatska raspolaže imenima čiji reprezentativni status nije upitan, a to je osam igrača koji particpiraju u NBA-u i Euroligi. Nema sada i nekih koji su igrali u prethodnim akcijama (Bilan, Šakić, Planinić, Jordano, Krušlin...), ali vrata reprezentacije nikom nisu zatvorena.



Za razliku od nas, Slovenci će na raspolaganju imati igrače koji igraju Eurokup, a u Zagreb stižu sedmorica iz momčadi koja je bila na korak do olimpijskog odličja u Tokiju ovog ljeta. Jedan od njih je i Klemen Prepelić.



- Ogledi s Hrvatskom uvjek imaju dodatnu težinu, to su pravi derbiji, u kojima nema nepoznanca. Prva utakmica novog ciklusa izazovna je za nas, ali u Zagreb stižemo u optimističnom ozračju. Pobjeda na strani bila bi velik impuls za dalje, jer želimo što je prije moguće osigurati odlazak na SP - smatra bek Valencije.



S obzirom na suparnike u skupini C (igramo još s Finskom i Švedskom), jasno je da Hrvatska ima najtežeg protivnika na otvaranju. Što možemo očekivati od pomlađene hrvatske izabrane vrste, kojoj prethodnih pet dana svakako nije bilo dostatno ni za nužno uigravanje? Prve odgovore dobit ćemo večeras, jer vjerojatno ni Mršić još ne zna što mu njegovi izabranici mogu ponuditi na parketu. Za početak bilo bi sjajno uzeti skalp prvaku Europe i u Finsku otići u još boljem raspoloženju. N. Benčina
TRI REPREZENTACIJE IDU U DRUGI KRUG
Tri uvodna kvalifikacijska “prozora” donose Hrvatskoj po dvije utakmice sa Slovenijom, Finskom i Švedskom. Posljednja utakmica skupine C je 3. srpnja, a nakon toga tri prvoplasirane selekcije nastavljaju borbu za SP. Prenose se osvojeni bodovi i slijedi križanje s najboljim tercetom iz skupine D, koju čine Izrael, Njemačka, Estonija i Poljska. Nakon novih šest utakmica priželjkujemo da Hrvatska na kraju bude među tri selekcije koje će od 25. kolovoza do 10. rujna participirati u Svjetskom prvenstvu.

U konkureciji za nastup je 15 igrača, a Veljko Mršić za prve akcije pozvao je čak sedam debitanata

Najčitanije iz rubrike