Novosti
SKUP NA LOJBAŠKOM POLJU U DOSADAŠNJEM OBLIKU NEODRŽIV?

Austrijski stručnjaci preporučili da se zabrani skup u Bleiburgu
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Skupina stručnjaka koju je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu preporučila je zabranu tog skupa, priopćeno je u Beču. "Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu tog okupljanja", rekao je koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranke Austrije, SPÖ) nakon što je stručno povjerenstvo svoje izvješće predalo vladi.

On je izrazio zadovoljstvo izvješćem stručnog povjerenstva te je rekao kako očekuje da austrijske vlasti i hrvatske vlasti upozore na neodrživost skupa na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga. "Savezna vlada, ali i predsjednik moraju svojim kolegama u Hrvatskoj jasno dati do znanja da je skup na Lojbaškom polju u svom dosadašnjem obliku neodrživ", rekao je Kaiser.

Pokrovitelj susreta, koji službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor. Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (Austrijska narodna stranka, ÖVP) predstavio je izvješće vladi, a sljedeći korak trebao bi biti predstavljanje mišljenja stručnog povjerenstva u parlamentu. Godine 2020. parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju, naručile su vještačenja skupine stručnjaka o ustavnosti skupa. Zahtjevu za formiranje stručnog povjerenstva jedino se nije priključila desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Povjerenstvo, koje čine povjesničari, pravnici, predstavnici Katoličke Crkve, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti. "Uzimajući u obzir ustavom definirane pretpostavke, međunarodne obveze i pravne temelje Ustavnog suda, stručno povjerenstvo došlo je do zaključka da ovo okupljanje, posebice u obliku u kojem je održano 2019. i prije toga, treba zabraniti", stoji u izvješću. "Odavanje počasti fašističkom režimu mora se zabraniti, ako ni zbog čega drugoga onda stoga što to tako nalaže Državni ugovor (Ustav)", stoji u izvješću povjerenstva.

Skupina stručnjaka istodobno naglašava kako se ta zabrana ne odnosi na "neutralnu komemoraciju ili katoličku misu". Ministar unutarnjih poslova Nehammer ponovno je naglasio kako "nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji". "U Austriji je veličanje teror-režima nedopustivo. Mi ćemo spriječiti svaki pokušaj širenja desno-ekstremnih i revizionističkih svjetonazora na skupovima", rekao je Nehammer za agenciju APA. Austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) upozorila je na temeljni antifašistički konsenzus, sadržan u ustavu Austrije, koji će "napokon biti primijenjen kad je u pitanju okupljanje u Bleiburgu".

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstile i obilježja ustaškog režima, koja su se proteklih godina mogla viđati kod pojedinih sudionika skupa pokraj Bleiburga. Prošle godine lokalne su crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke Crkve iz Hrvatske. H
2020.

stranke su naručile vještačenje o ustavnosti skupa

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Sigurno i hrabro u nove izazove

REAKCIJE NA POSTUPAK SRBIJANSKOG TUŽITELJSTVA

Optužnica protiv pilota - nezapamćen presedan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana