Novosti
UHIĆENJA U OSIJEKU, ISPITIVANJE U ZAGREBU

Sudac Vekić i Nataša Sekulić osumnjičeni za pranje novca
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Osječki sudac već je ljetos bio u pritvoru zbog sumnje na primanje mita

Suspendirani osječki sudac Zvonko Vekić u utorak je ponovo uhićen, no ovaj put zbog sumnje na pranje novca. Za isto kazneno djelo sumnjiči se i njegovu prijateljicu Natašu Sekulić, koja je također privedena. Vekić i Nataša Sekulić nakon uhićenja i premetačine u Osijeku odvedeni su na ispitivanje u Zagreb.Skinut imunitet


Nakon ispitivanja Uskok će odlučiti hoće li za njih zatražiti i određivanje istražnog zatvora, o čemu će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Osječki sudac već je bio u pritvoru od 10. lipnja do 7. srpnja zbog sumnje na primanje mita od Zdravka Mamića. Iz pritvora je izišao nakon što je Uskok predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda ukidanje pritvora, u kojem je bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Službe Osijek, u koordinaciji s Uskokom i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, nastavili su kriminalističko istraživanje koje se vodilo zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti (prijavljeni za više kaznenih djela protiv službene dužnosti), i to nad dvije osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva – pranja novca. Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila dvije osobe, od kojih je jedna pravosudni dužnosnik, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava bit će podnesena Uskoku", izvijestio je MUP u srijedu.

Uskok je objavio kako su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave. "Navedene radnje provode se u Osijeku i odnose se na dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kazneno djelo pranja novca u vezi s kaznenim djelima protiv službene dužnosti koja su otprije predmet istrage ovog ureda. U ovom trenutku može se potvrditi da jedna od osoba protiv koje se provode hitne dokazne radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti te je za tu osobu zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Uskok će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", naveli su iz Uskoka i tako neizravno potvrdili da je ovo nastavak istrage u slučaju Mamić.

Suspendirani


Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac izjavio je u srijedu da nema saznanja o ovom slučaju, jer su informacije o Vekićevu uhićenju zbog sumnje na pranje novca saznali iz medija, te da se istraga protiv Vekića i dalje vodi u Zagrebu. Rožac je podsjetio da su tri suca, na temelju prijedloga predsjednika Županijskog suda i odluke Državnog sudbenog vijeća, udaljena sa sudačke dužnosti i sukladno s tom odlukom primaju 50 posto plaće dok traje postupak. Dodao je kako ova situacija šteti ugledu suda, ali da se sud trudi i dalje raditi zakonito i savjesno radi povjerenja građana.

Podsjetimo, tri osječka suca Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Anto Kvesić te osječki poduzetnik Drago Tadić uhićeni su početkom lipnja nakon što ih je Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Sudac Krušlin nije bio u pritvoru, a Kvesić je pušten nakon što ga je predsjednik osječkog Županijskog suda razriješio dužnosti, desetak dana nakon uhićenja, te je prestala opasnost od ponavljanja djela. Drago Tadić iz pritvora je izišao nakon što je uplatio pola milijuna kuna jamčevine. Istražni zatvor naknadno je određen i braći Zdravku i Zoranu Mamiću, zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela, no ona su i dalje u bijegu.

Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su u sefu Vekićeve prijateljice u srpnju pronašli oko 500.000 kuna. Također, za Vekića i Natašu Sekulić utvrđen je nerazmjer imovine u odnosu prema primanjima.


O uhićenjima se na svojoj Facebook stranici oglasio i odbjegli Zdravko Mamić navevši kako posljednjih tjedana i mjeseci "u tišini radi na reformi pravosuđa".


Sandra Lacić
MAMIĆEVE OPTUŽBE NAKON PRESUDE
U ožujku je Zdravko Mamić prozvao hrvatske suce i pravosuđe, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama. Tvrdio je kako je sucu Vekiću predao 500 tisuća eura, koje je on, prema Mamićevim tvrdnjama, trebao podijeliti s Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem. "Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku, jer je tada bio raspisan natječaj", izjavio je Mamić. Ustvrdio je i da je Vekić "sa svojom prijateljicom i njezinom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu". Mamić je rekao i da je Vekić u nekoliko navrata bio kod njega u BiH, a u Širokom Brijegu se s jednim od tih sudaca "dogovarao kako će se osloboditi moja presuda i neće potvrditi druga optužnica".

Rožac: Ova situacija šteti ugledu osječkog suda, ali se sud trudi i dalje raditi zakonito i savjesno

Možda ste propustili...

ČESTITKA PREDSJEDNIKA VLADE U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Plenković: Obilježavamo trenutke ponosa, slave i nacionalnog zajedništva

U SAMOIZOLACIJI TRENUTAČNO 4589 OSOBA

U Hrvatskoj 1768 novozaraženih, umrlo 14 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice

3

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u