Osijek
POTICANJE SURADNJE IZMEĐU PODUZETNIKA I FAKULTETA

Suradnja Aircasha i FER-a na
razvoju sigurnosnog sustava
protiv zlonamjernih transakcija
Objavljeno 24. studenog, 2021.
Aircash d.o.o. je u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) nositelj projekta “Sustav za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovan na strojnom učenju - SUZE”, koji ima za cilj razvoj metoda automatske i poluautomatske detekcije zlonamjernih transakcija zasnovan na tehnikama strojnog učenja jer su moderne financijske usluge koje se konzumiraju digitalnim kanalima bez fizičke prisutnosti korisnika podložne sve većem skupu mogućih zloupotreba.



Aircash je financijska institucija s licencom European Banking Authority (EBA) i Hrvatske narodne banke (HNB) i koja je važeća na području cijelog EU-a. Trenutačno s više od 200.000 korisnika te više od 250 milijuna kuna mjesečnog platnog volumena, Aircash se dokazao kao nositelj FinTech industrije u Hrvatskoj, ali i diljem Europe. Preko Aircash platforme korisnicima se omogućava upotreba elektroničkog računa i integracija sa specifičnim partnerima u heterogenu okolinu.



Partneri Aircasha su financijske institucije – banke, pružatelji kartičnog poslovanja, teleoperatori, prijevoznici, maloprodajni subjekti i ostali.



Glavni istraživački izazov projekta je izgraditi sustav koji će pružati sigurnosne mehanizme bez narušavanja iskustva korisnika.



Osim već spomenutog povećanja sigurnosti korisnika, projekt će omogućiti komercijalni razvoj kao i plasiranje novih usluga. Voditelji projekta su dr. sc. Goran Delač, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave pri FER-u, i Hrvoje Ćosić, direktor i osnivač Aircasha, koji su u povodu predstavljanja projekta dali zajedničku izjavu: “Uvjereni smo da suradnja znanstvenih institucija i tehnoloških tvrtki može dovesti do inovativnih proizvoda i usluga konkurentnih ne samo u Hrvatskoj nego i na globalnom tržištu. Upravo će stoga ovaj projekt između Aircasha i FER-a, koji ima fokus da primjenom umjetne inteligencije određuje financijski profil korisnika, dovesti do inovativnih usluga poput automatskog određivanja rizika, a samim time i do usluga poput instant mikro zajmova, kreditiranja korisnika, online kupnje na način Buy now - pay later i srodnih usluga. S obzirom na tim stručnjaka koji radi na projektu, uvjereni smo da će vrhunski proizvod već iduće godine biti na tržištu.”



Vrijednost projekta je 4.811.567,36 kn, a sufinancira ga Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 3.473.213,67 kn.



Vuk Tešija
Vrijednost projekta

je 4.811.567 kn,

a sufinancira ga Europski fond za regionalni razvoj

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike