Osijek
AKCIJA OSJEČKIH VATROGASACA I POLICIJE

Vozači, oslobodite vatrogasne pristupe!
Objavljeno 25. studenog, 2021.

Da je ponekim vozačima potpuno svejedno gdje će parkirati, odavno je poznato. Među nedopuštenim mjestima svakako su vatrogasni pristupi, koji u slučaju kakve vatrogasne intervencije moraju biti slobodni.



Stoga je jučer Postaja prometne policije Osijek u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Osijek započela provedbu preventivno-sigurnosne akcije "Vozači, oprez – oslobodite vatrogasne pristupe!".

Parkiranje ispred vatrogasnih pristupa poznato je i policiji, pa je akcija usmjerena upravo na vozače motornih vozila koji se za parkiranje koriste tim mjestima, ali i prilazima neposredno uz požarno ugrožene višestambene objekte. Na taj način onemogućuju da vatrogasna vozila i oprema dođu do ugroženog objekta kako bi se spasile osobe i ugasio požar.

- Građani moraju voditi računa o tome gdje parkiraju svoja vozila, odnosno ne smiju nam onemogućavati pristup. I vlasnici građevina moraju imati na umu da prilazi zgradama moraju biti slobodni, jer u slučaju požara mi moramo imati dovoljno mjesta za intervencije. Stoga je cilj ove zajedničke akcije sprječavanje takvih radnji, ali i da bismo upozorili vozače na nužnost prolaska naših vozila tijekom intervencija – rekao je Zoran Pakšec, zapovjednik JVP-a Grada Osijeka.

Valja podsjetiti da su svi vatrogasni pristupi označeni prometnim znakom uz dopunsku ploču. Vozači pak moraju poštovati prometne znakove i signalizaciju kako bi time pridonijeli podizanju opće sigurnosti na području grada Osijeka.

Također, vlasnici ili korisnici građevina, građevinskih dijelova i drugih prostora odnosno upravitelji zgrada dužni su održavati slobodnima evakuacijske putove, kao i pristupe vatrogasnim vozilima. Naime, u suprotnome novčanom kaznom od dvije tisuće do čak 15 tisuća kuna može biti kažnjen vlasnik odnosno korisnik građevine koji to ne učini, i to prema čl. 63. Zakona o zaštiti od požara. A prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i čl. 82. toga zakona, vozač koji parkira na vatrogasnom prolazu zaradit će kaznu od 300 kuna. M. Mihelić
Kazne vlasnicima objekata, ali i vozačima zbog zakrčenja vatrogasnih prilaza nisu zanemarive

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana