Regija
SASTANAK VSŽ-A I VOJVODINE O PREKOGRANIČNOJ SURADNJI

Privući ljude u granični prostor
Objavljeno 24. studenog, 2021.
VINKOVCI



Izaslanstvo Autonomne pokrajine Vojvodine, predvođeno predsjednikom Skupštine Istvanom Pasztorom i direktorom JP-a Vojvodinašume Ronaldom Kokaiem, došlo je u radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji. U upravnoj zgradi Hrvatskih šuma UŠP-a Vinkovci dočekao ih je župan Damir Dekanić, donedavno ravnatelj UŠP-a Vinkovci i sadašnji ravnatelj Krasnodar Sabljić. Održali su radni sastanak o mogućnostima pripreme zajedničkog projekta za prijavu na Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska - Srbija.

- Sljedeće godine slavimo 20 godina postojanja suradnje Županije vukovarsko-srijemske i AP Vojvodine. U zadnjih 15 godina imao sam zadovoljstvo susresti se s prijašnjim županom, a sada sam upoznao i novoga, i to je prilika da manje govorimo o prošlosti, a više o vremenu koje je pred nama. Razlog današnjeg susreta zajednička je priprema za proračunsko vrijeme Europske unije, poglavito s aspekta natječaja i mogućnosti u prekograničnoj suradnji. Prostor s obiju strana granice vrlo je sličan, a i problemi su slični. Glavni je problem kako od prostora s jedne i s druge strane granice, koji je rubni, napraviti prostor koji će privlačiti i iz kojega se neće odlaziti - rekao je Pasztor, a župan Dekanić pojasnio je da se ne radi o jednom, nego o nizu projekata.

- Suradnjom možemo doći do onih sredstava koja su nam bez te suradnje zaključana. S obiju strana granice imamo sličan prostor i ljude, i uz bolju i intenzivniju suradnju nego što je do sada bila, možemo ostvariti mnogo bolje rezultate. Ranije, dok sam bio ravnatelj UŠP-a Vinkovci, imao sam dobru suradnju s Vojvodinašumama i zajednički projekt reguliranja vodotokova u Spačvanskom bazenu, koji je, osim u našoj županiji, i u Vojvodini - ista je hrastova šuma, jednako vrijedna - rekao je župan Dekanić, dodajući kako želi "udariti temelje naplate te suradnje".

Prvi čovjek Vojvodinašuma Ronald Kokai kaže kako je objavljen Program prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska - Srbija, gdje se uklapaju ideje i planovi Hrvatskih šuma i Vojvodinašuma, a u rujnu su se sastali i definirali tri, četiri projektne ideje koje će im obostrano biti zanimljive. M.F.
Imamo golema prirodna bogatstva
- Dotičemo se u šumskim predjelima i naslonjeni smo jedni na druge, ali dijeli nas granica, pa se nadamo budućim projektima prekogranične suradnje Vojvodinašuma i Hrvatskih šuma Uprave šuma Vinkovci. Cilj nam je oživiti ovaj kraj, zaustaviti odlazak mladih i privući u ovaj kraj ljude i iz drugih dijelova i Vojvodine i Hrvatske. Ovdje imamo golema prirodna bogatstva i uvjete za razvitak koje moramo iskoristiti. Nadamo se i ubuduće dobroj suradnji na mnogo projekata koji će doći na red - kazao je Krasnodar Sabljić, novi ravnatelj UŠP-a Vinkovci.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike