Svijet
JOŠ NAPETO NA POLJSKOJ GRANICI

Zauzeti oštar stav prema Bjelorusiji
Objavljeno 25. studenog, 2021.

Migranti su pokušali probiti granicu na poljsko-bjeloruskoj granici u najmanje dva navrata u utorak navečer, objavila je poljska granična straža, a napetosti su još uvijek prisutne.



Iako se smanjio broj migranata na granici, Varšava je objavila da ponovljeni incidenti upozoravaju na moguću promjenu taktike Minska, ali ne i na odustajanje Minska od korištenja migranata kao oružja u sporu s EU-om. Poljska granična straža objavila je da se skupina od 100 migranata pokušala probiti, a uništen je i dio ograde na granici. Granična straža objavila je da je druga skupina od 40 migranata dvaput pokušala probiti granicu blizu sela Mielnik. Bacali su kamenje, grane i šok-granate na poljske snage, pa je ozlijeđen jedan vojnik. Poljski premijer Mateusz Morawiecki u međuvremenu je posjetio Budimpeštu i Zagreb, potom Pariz, a kasnije u srijedu i Ljubljanu. On nastoji osnažiti europsko jedinstvo u oštrom stavu prema Bjelorusiji i Rusiji.

Organizacija Human Rights Watch optužila je i Bjelorusiju i Poljsku da su krive za "teška kršenja ljudskih prava" migranata i tražitelja azila na granici. Po njima, dvije vlade "imaju obvezu spriječiti nove smrtne slučajeve, osiguravajući redovit pristup humanitarne pomoći ljudima blokiranima u pograničnom području".

U Bjelorusiji ima više političkih zatvorenika nego zastupnika u Europskom parlamentu (705, nap.a.), poručila je u Strasbourgu čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska. Pozvala je Europu da više pomogne demokratskim težnjama u Bjelorusiji čija je kriza "bliža nego što vi mislite". "Moja 882 sugrađanina zatočena su jer su ostvarivala svoja politička prava, za koja drugi stanovnici Europe smatraju da na njih imaju pravo", naglasila je, dodajući da je među njima i njezin suprug. Zamolila je EU da bude dosljedan u sankcijama - jer "sankcije djeluju".

Pitala je zastupnike i misle li da Bjelorusi razumiju što mislimo "kad govorimo o dugim procesima i birokraciji i diplomaciji" EU-a. "Mislite li da im izjave duboke zabrinutosti bude povjerenje?", pitala je Tihanovska, kao i hoće li Europa imati hrabrosti djelovati sada ili "ćemo čekati još jednu godinu" - koju Bjelorusija nema. H
Ovo je naš put prema demokraciji. Pozivam vas da zajednički kročite tim putem s nama, kaže Tihanovska

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike