Dome slatki dome
DIZAJN

Svjetlosne priče modernih žarulja
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika, žarulja dobiva novu dimenziju

Brzi razvoj LED tehnologije doveo je do pomicanja klasičnog shvaćanja rasvjete i njezine funkcije. LED rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature, pa je pitanje oblikovanja postalo beznačajno. Ova činjenica utjecala je na promjenu pristupa u dizajnu rasvjetnih tijela. Trendovi se poigravaju odnosom materijalnog i nematerijalnog, oblikovanja i svjetla kao funkcije, vidljivog i nevidljivog.



Oblik i funkcija


Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanja rasvjetnih tijela. Prvi se odnosi na maksimalno minimiziranje žarulja i njihovu asimilaciju u arhitekturu. Žarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika, stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo ovakvih dizajnerskih oblika. Osim isticanja same žarulje, ona se smješta u konkretne oblike, koji su više dekorativni predmeti negoli rasvjetna tijela, ali s obaveznim ekološkim prizvukom. Drugi smjer u trendovima odnosi se na ponovno otkrivanje oblika koji postaju važniji od same funkcije i rekonstrukciju povijesnih oblika.

Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Svjetiljke s nabranim abažurom i lusteri s kuglama od puhanog stakla najbolji su podsjetnici ovoga vremena. Ovakva rasvjeta odlično se kombinira s retrostilom namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju.

Futuristički


S jednakom romantičnom nostalgijom javlja se i futuristički pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Ovakvi se oblici kombiniraju s jednostavnim komadima namještaja, jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatno pojačava vizualni dojam. U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju. Svjetlo postaje način komunikacije; rasvjeta je emocionalni dijalog koji generira različite razine udobnosti.


Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Dizajn
oblikovanje

rasvjetnih tijela

Savršena sinergija
Rasvjeta je jako važna u opremanju prostora. Kvalitetnim odabirom moguće je naglasiti pojedine zone, dinamizirati prostor ili ga učiniti opuštajućim, ovisno o željama i potrebama. Inteligentni sustavi rasvjete sposobni su prilagoditi se našim raspoloženjima i okolnostima, stvoriti željenu atmosferu i osigurati savršenu sinergiju između energetske učinkovitosti, udobnosti i sigurnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike