Novosti
PRIZNANJE RATNIM IZVJESTITELJIMA

Odlikovanje Plevniku i posmrtno Ružičiću
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Predsjednik RH Zoran Milanović odlikovao je ratne izvjestitelje iz Domovinskog rata Žarka Plevnika i posmrtno Željka Ružičića Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH, stečene u Domovinskom ratu i izravnoj ratnoj opasnosti.

- Moja je čast dodijeliti ova odlikovanja - rekao je Milanović prilikom uručenja, istaknuvši kako su novinari odigrali vrlo važnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata. "To je bilo grozno vrijeme i vrijeme zla. Novinari su u takvim sukobima na neki način ‘sjedeća meta‘", istaknuo je. Dodao je kako je tada bilo jako opasno biti novinar i izvještavati s kriznih područja i bojišta. "Vidjeli smo što se događalo i koliko je ljudi stradalo zato da bi informacija doprla do javnosti. Tada, u vrijeme kada je Hrvatska branjena 1991., to je bilo jako važno, jer istina se teško probijala", kaže Milanović.

Na odlikovanjima je zahvalio Žarko Plevnik, istaknuvši da to nije priznanje samo njemu, nego i brojnim kolegicama i kolegama koji su se kao profesionalci odazvali obrani domovine. "Mi nismo imali oružje, nego su naše oružje bili slika i riječ, oružje koje je itekako pridonijelo internacionalizaciji agresije na Hrvatsku i hrvatski narod", rekao je. Posmrtno odlikovanje Željku Ružičiću preuzela je njegova supruga Ankica Ružičić, uz koju je bio sin Ivica Ružičić.

Nazočni su bili i predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, na čelu s predsjednikom Marinkom Ćavarom te predlagatelj odlikovanja Zlatko Dernaj. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

469 NOVOPOZITIVNIH, NEMA PREMINULIH

Stožer CZ OBŽ preporučuje online nastavu

2

VODI LI OMIKRON-VARIJANTA KRAJU ZDRAVSTVENE KRIZE?

Pandemija postaje endemija ili
stiže nova, opasnija, mutacija?

3

RAZGOVOR: DAMIR NOVOTNY, EKONOMSKI ANALITIČAR

Možemo očekivati da će se cijene stabilizirati jer svima odgovara ova razina inflacije