Svijet
TRAGEDIJA GRAĐANA SJ. MAKEDONIJE U BUGARSKOJ

Autobus izgorio, 46 poginulih
Objavljeno 23. studenog, 2021.
U nesreći je poginulo 12 maloljetnika, uključujući blizance, kao i vozač autobusa

Nakon što se autobus sa sjevernomakedonskim registracijskim oznakama rano u utorak zapalio na autocesti u jugozapadnoj Bugarskoj, poginulo je 46 ljudi. Među poginulima ima i djece, ukupno je 12 umrlih bilo maloljetno. Većina stradalih bili su etnički Albanci iz Sjeverne Makedonije.



Prema informacijama iz makedonskih medija, nesreću je preživjelo šest odraslih osoba i 17-godišnja djevojka. Tih sedmero putnika iskočilo je iz gorećeg autobusa, s opeklinama je prevezeno u bolnicu u Sofiji i bilo je u stabilnom stanju. Jedna je osoba slomila nogu. Autobus, u kojemu su bile 52 osobe, putovao je autocestom Struma iz Sofije prema Blagoevgradu, a do nesreće je došlo kod izlaza za mjesto Bosnek, 40-ak kilometara jugozapadno od Sofije, oko 2 sata u noći. Skupina turista vraćala se u Skopje, glavni grad Sjeverne Makedonije, nakon što je provela vikend u Istanbulu.

Bugarski MUP objavio je kako je to najsmrtonosnija autobusna nesreća u povijesti zemlje. Uzrok još nije utvrđen, ali čini se da je autobus udario u ogradu na autocesti prije ili nakon što se zapalio, rekli su bugarski dužnosnici. Autobus je srušio i desetak stupova uz cestu, došlo je i do izlijevanja goriva pa se s prednje strane zapalio. Šef bugarske istražne službe Borislav Sarafov kazao je da su četiri autobusa sjevernomakedonske putničke agencije ušla u Bugarsku iz Turske u ponedjeljak navečer. "Ljudska pogreška, vozača, ili tehnički kvar dvije su prvotne verzije nesreće", kaže Sarafov.

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je to "ogromna tragedija" i izrazio sućut obiteljima stradalih. Uz putnike iz Sj. Makedonije, u autobusu su bili jedan srbijanski (koji je preživio) i jedan belgijski državljanin. Zaev je rekao da je razgovarao s jednim od sedmero preživjelih, koji mu je rekao da su putnici spavali, a probudio ih je zvuk eksplozije. Preživjeli putnik dodao je da su putnici sa stražnjih sjedala uspjeli razbiti prozor i iskočiti iz autobusa. Premijer je rekao da su putnici bili iz različitih zajednica u Sj. Makedoniji, koja graniči s Bugarskom.

Među poginulima je cijela obitelj iz Skopja - otac Avni (36), majka Džihan (36) i blizanci Luan i Alban (4). Sever Jahi iz Skopja je za makedonske medije rekao da je u tragediji izgubio deset članova svoje obitelji i nekoliko članova šire obitelji. Poginulo je pet učenika Osnovne škole "Ismail Qemali", a bili su na izletu s obiteljima. Poginula je i učiteljica Fikrije Iseni, sa svojom maloljetnom kćeri Anisom, navodi Aslat. Među poginulima su i zaručnici Gazmend Ukali (27), zaposlenik kabineta gradonačelnika Kičeva, i Albina Beluli (23). Ukali je u petak u Istanbulu proslavio 27. rođendan, javlja Telma. Proglašena je trodnevna žalost u Sj. Makedoniji."U ovim teškim trenutcima za obitelji stradalih, kao i za cijelu Sjevernu Makedoniju, Hrvatska je s vama", naveo je premijer Andrej Plenković u sućuti premijeru Zaevu i obiteljima stradalih. "S velikom sam tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o strašnoj tragediji u Bugarskoj u kojoj je poginulo najviše vaših državljana. U ime Vlade RH, hrvatskoga naroda i svoje osobno, Vama, obiteljima stradalih i cijeloj Sjevernoj Makedoniji izražavam duboku sućut. Naše su misli i molitve uz vas", ističe Plenković.

I šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio je "najdublju sućut i ponudio pomoć" sjevernomakedonskom kolegi Bujaru Osmaniju. Među stradalima nema Hrvata, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.



Igor Bošnjak
Bojko Raškov

ministar unutarnjih poslova Bugarske

Ne može svatko podnijeti takvu sliku, zastrašujuća je. Detalji će biti istraženi, teško je to gledati. Nikada nisam vidio ništa slično. Tijela su zbijena i potpuno spaljena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana