Regija
OBUKA GRADSKIH VIJEĆNIKA

Slatinski vijećnici učili o gradu i svojoj funkciji
Objavljeno 23. studenog, 2021.
U izradi je aplikacija za materijale i komunikaciju gradskih vijećnika

SLATINA - U prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina održana je dvodnevna obuka vijećnika Gradskog vijeća, zaposlenika gradske uprave i predstavnika udruga, ravnatelja gradskih institucija te predstavnika mjesne uprave, koju je organizirao Grad Slatina u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj.


Direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj i informatičar SIC-a Zvonko Štimac uvodno su predstavili sudionicima obuke novu aplikaciju koja će gradskim vijećnicima olakšati međusobnu, ali i komunikaciju s nadležnim tijelima gradske uprave, a osim toga, na jednom mjestu bit će im dostupne sve informacije i materijali potrebni za rad Vijeća. Budući da je aplikacija još uvijek u izradi, sami vijećnici mogu dati svoje prijedloge vezane za njezin konačan izgled.


Edukaciju gradskih vijećnika i ostalih obavili su predstavnici Udruge gradova RH, predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Hrvoje Kovač i pročelnica Odjela za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Novske Sonja Marohnić Horvat. Oni su polaznicima edukacije približili rad jedinica lokalne samouprave te kroz niz različitih tema pokušali približiti probleme s kojima se jedinice lokalne samouprave suočavaju u redovnom radu. Pojasnili su zakonske i normativne okvire sustava lokalne samouprave, poslovnik gradskog vijeća, rad gradskog vijeća te funkciju i poslove gradonačelnika, prava i dužnosti vijećnika, kao i ostale teme vezane za rad i sustav jedinica lokalne samouprave.


Posebno je obrađeno financiranje lokalne samouprave, a u skladu s tim predavači su pojasnili lokalni, ekonomski i održivi razvoj, fondove Europske unije, te proračun i imovinu grada.
Sve izrečeno potkrijepljeno je primjerima iz prakse, iz iskustava stečenih dugogodišnjim radom u jedinicama lokalne samouprave, a kroz konzultativno-instruktivno predavanje polaznici su sudjelovali u raznim kvizovima i različitim dinamičnim vježbama. 


Mođu polaznicima bili su predsjednik Gradskog vijeća Slatine Damir Jakšić i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić, a moderatorica je bila viša stručna suradnica pri Upravnom odjelu za razvoj grada Slatine Marija Fumić.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike