Osijek
DIGITALNA POLJOPRIVREDA

Stipendije od 6000 eura za novi studij
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Huawei s FERIT-om pokreće ICT Academy koja studentima otvara pristup naprednim tehnologijama

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku u utorak je predstavljen projekt kineske tvrtke Huawei pod nazivom Huawei za digitalnu Slavoniju (Huawei for digital Slavonia), u okviru kojeg je ta tvrtka, jedan od globalnih tehnoloških lidera, uspostavila suradnju s navedenim fakultetom, kao i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT).



Novi je to projekt Huaweija koji ima za cilj dodatno potaknuti hrvatski sustav znanosti i obrazovanja, a ove je godine usmjeren u cijelosti na Slavoniju kroz dva nova globalna programa čiji dio postaje i Hrvatska.

Prvi je program ICT Academy koji Huawei pokreće s FERIT-om, a koji profesorima i studentima na tom fakultetu otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji i naprednim mogućnostima primjene. Polaznici programa ICT Academy imaju mogućnost dobiti međunarodno priznate certifikate, što će im uvelike pomoći u daljnjem razvoju karijera.

- Stupanj razvoja gospodarstva može se dovesti u vrlo značajnu korelaciju sa stupnjem digitalizacije i inovacija, tako da ovu suradnju vidimo kao korak u tom smjeru, gdje smo mi stavili na raspolaganje naše kompetencije u području računarstva i informacijskih tehnologija, koje bi budući stručnjaci koji će završiti studij digitalne poljoprivrede na FAZOS-u mogli primijeniti na tržištu i na taj način znatno unaprijediti poslovanje tvrtki - rekao je okupljenim novinarima dekan FERIT-a, izv. prof. dr. sc. Tomislav Matić.

Drugi je program stipendijski program Seeds For The Future Scholarship, koji Huawei provodi u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Vrijednost stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6000 eura dobit će svih deset upisanih redovnih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om.

Riječ je o prvom takvom studiju u Hrvatskoj, ali i široj regiji, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće takav program.

- Osim stipendijskog programa za naš studij digitalne poljoprivrede, ova nam suradnja pruža i određene mogućnosti u razvoju Centra za digitalizaciju na našem fakultetu, koji bi pokrivao cijelo područje istočne i jugoistočne Europe i na taj način omogućio razvoj precizne poljoprivrede, određenih senzorika, robotike i nanotehnologije - rekao je dekan FAZOS-a, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić.


Ivan Alilović
ZHANG QIMING: VISOKA OČEKIVANJA
Zhang Qiming, direktor Huawei Technologies u Hrvatskoj, rekao je novinarima kako je ta tvrtka Osijek i Slavoniju odabrala zbog duge i uspješne poljoprivredne tradicije. “Krećemo iz Osijeka i Slavonije, no u budućnosti se nadamo širenju suradnje i na druge regije. Kao jednu od vodećih globalnih tehnoloških kompanija, ne zanima nas samo participacija u digitalnoj transformaciji na hrvatskom tržištu, nego i unapređenje tehnologije u proizvodnji te u tom smislu kroz suradnju s Fakultetom agrobiotehničkih znansti priželjkujemo kreativna rješenja. Poljoprivredna industrija jedan je od sektora koji su u našem fokusu stoga imamo visoka očekivanja od te suradnje” - rekao je Zhang Qiming.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana