Ekonomija
BARANJA JOŠ JEDNOM POTVRDILA STATUS ‘‘MAJKE VINA‘‘

Frankovka iz podruma Belja osvojila šampionsku titulu na međunarodnom ocjenjivanju
Objavljeno 24. studenog, 2021.

U Feričancima se već nekoliko godina održava Međunarodno ocjenjivanje frankovke, na kojem se ocjenjuju mlada vina dvije kategorije odležanih vina i rose vina proizvedena od frankovke.
Ove godine na ocjenjivanje su stigli uzorci iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije, pa je konkurencija iznimnih frankovki bila izuzetno jaka. Najbolje ocijenjena među svim uzorcima je frankovka premium Vina Belja iz berbe 2012. koja je osvojila 90 bodova pa je proglašena šampionom ocjenjivanja. Riječ je o jednom od najvažnijih beljskih vina sa snažnim pečatom Baranje i njezinih vinogradarskih položaja. Šampionska frankovka odlikuje se dubokom tamnocrvenom rubinskom bojom koja odražava zrelost i dugovječnost. Koncentrirana je i začinjena aromama hrasta, začina, tamne višnje i zrelih šljiva. Nakon pažljivog dozrijevanja u starom podrumu Belja, postala je sjajno zaokružena, ali je i dalje ostala svježa i snažna. Vina Belje su na Međunarodno ocjenjivanje frankovke poslala svoje premium frankovke iz nekoliko berbi. Od odležane frankovke iz berbe 2009. do mlade frankovke berbe 2019., sva vina su osvojila zlatne medalje i time potvrdila kontinuitet kvalitete frankovke Vina Belje iz godine u godinu. Kako ističe Marijan Knežević, voditelj razvoja vinarstva u Belju, frankovka je za njih posebno važna jer je sorta baranjskog podneblja i pripada baranjskoj, odnosno beljskoj tradiciji.
- Berba 2012. bila je jedna od velikih berbi za frankovku i znali smo da imamo vino velikog potencijala pa smo puno pozornosti poklonili njegovu dozrijevanju. Nakon međunarodnog uspjeha premium blenda cabernet sauvignona i merlota, na ocjenjivanju u Italiji, ovom titulom smo još jednom potvrdili visoku kvalitetu naših crnih vina - poručio je Knežević.I.Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELE PROIZVODITI PEKMEZ PO TRADICIONALNOJ RECEPTURI

OPG Poštić iz Osijeka pokrenuo je crowdfunding kampanju

2

GRUPA MERCATOR POBOLJŠALA SVOJE POSLOVNE REZULTATE

Povećali ulaganja u prodajne mreže

3

UKLJUČITE SE U AKCIJU POŠUMLJAVANJA HRVATSKE

Zasadi s HPB-om: 30 tisuća sadnica za 30 godina Hrvatske poštanske banke