Novosti
KONFERENCIJA O DRVOPRERAĐIVAČKOM SEKTORU

Tko u ovoj branši ne iskoristi priliku EU fondova - propada
Objavljeno 23. studenog, 2021.

Prihod od 1,8 milijardi eura, izvozni suficit u iznosu od 230 milijuna eura, oko 25 tisuća zaposlenih, 95 posto malih i srednjih tvrtki, u obiteljskom su vlasništvu kroz više generacija i pretežito su na ruralnom području - neki su to od osnovnih podataka o hrvatskom drvoprerađivačkom sektoru, o kojemu se u utorak govorilo u Osijeku.



HUP Udruga drvne i papirne industrije organizirala je konferenciju "Drvoprerađivačka industrija RH u okviru europskog zelenog plana – energetski izazovi", a kako je riječ o važnom segmentu hrvatskog gospodarstva, u radu konferencije sudjelovali su, uz najistaknutije brojne predstavnike drvnog sektora, i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, te Ivić Pašalić, predsjednik HUP Udruge drvne i papirne industrije.

Konferencija je odgovorila na nekoliko važnih pitanja. Prvo, kako drvoprerađivačka industrija glede energetike može pridonijeti ostvarivanju ciljeva postavljenih u Europskom zelenom planu i Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. "Unatoč impresivnim rezultatima, stanje nije bajno. Samo 2,4 posto tvrtki ove branše ulaže u razvoj, puno ih je u stalnom problemu s likvidnošću, a ogroman problem je i digitalizacija, 30 posto tvrtki vodi svoju dokumentaciju na papiru. Tko ne iskoristi šansu koja nam se sada pruža kroz EU sredstva, u sljedećih nekoliko godina neće preživjeti", upozorio je Pašalić.

Naglašeno je kako je ovo prilika za primjenu inovativnih procesa energetske učinkovitosti u vlastitim pogonima te bitno veću domaću potrošnju obnovljivih izvora energije koju proizvode domaće drvoprerađivačke tvrtke. Primjerice, od ukupno proizvedenih 450.000 tona drvnih peleta godišnje samo 20 posto potroši se u Hrvatskoj. Prijedlozi s konferencije su jasni - sniziti PDV na 13 posto, obvezati korisnike državnog i proračuna lokalne uprave i samouprave na korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje objekata javne namjene i sufinancirati zamjenu sustava na lož-ulje sustavima na obnovljive izvore energije.

Za razliku od uobičajene prakse, da najviši uzvanici na početku pozdrave okupljene, ministar Ćorić je u utorak prvo saslušao poruke, a tek onda se obratio okupljenima. Priznaje kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uza sve izazove, itekako uspješno funkcionirati. "U idućem razdoblju u svim segmentima naše prerađivačke industrije treba tražiti iskorak i pokušati ga maksimalno poduprijeti, ponajprije financijskim omotnicama koje su nam na raspolaganju. Natječaj, koji je dovršen, za povećanje tehnološke i digitalne razine u prerađivačkoj industriji, vrijedan više od milijardu kuna, prvi je korak. Drvoprerađivački sektor može računati na daljnju potporu za povećanje konkurentnosti, ulaganja u digitalizaciju procesa i povećanje proizvodnih kapaciteta. Cilj je da domaća prerađivačka industrija do kraja mandata ove vlade mora napraviti dodatan iskorak u povećanju izvoza", rekao je Ćorić.

"Slavonski hrast je jedan od najkvalitetnijih izvora sirovine u drvnoj industriji, od kojeg se izrađuje jednako kvalitetan namještaj i ostali finalni proizvodi. Zbog toga moramo početi gospodariti drvnom masom na način da Slavonija i istok Hrvatske imaju veću korist od toga, veću zapošljivost i daleko veću finalizaciju proizvoda", kazao je župan Anušić.

Dario Kuštro

Najčitanije iz rubrike