Novosti
NASTAVAK SUKOBA

Ispraćaj vojnika bez medija, ali i ministra obrane
Objavljeno 22. studenog, 2021.
"Izjave će se davati izvan vojarni da bi se one zaštitile od dnevne politike", kaže Milanović



Vojarne ubuduće neće biti mjesta iz kojih će se izvještavati, niti će se u njima davati izjave medijima. Odlučio je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, što je medijima objavio u Našicama, ispred vojarne ‘‘132. brigade Hrvatske vojske". Prije toga Milanović je nazočio svečanom ispraćaju 36. kontingenta pripadnika HV-a u NATO-ovu operaciju KFOR na Kosovu. U područje operacije upućuje se 130 pripadnika HV-a, a među njima je i šest žena.



"Do daljnjega izjave se neće davati u krugu vojarni, jer su posebna mjesta i želim da budu zaštićena od dnevne politike, a što se u zadnje vrijeme teško postizalo. Dakle, političke izjave davat će se izvan, dok događaji u vojarni nisu predviđeni za medije. Samo u iznimnim uvjetima vojarna se može kontaminirati. A zašto je vojna policija postavljena na ulazu u vojarnu? Upravo zato da se poštuje zapovijed", rekao je Milanović novinarima.

Ta odluka dolazi u ozračju stalnih napetosti u odnosu Milanovića s ministrom obrane Marijom Bažonićem, koji se u Našicama nije pojavio. Njegova glasnogovornica Saša Guttman medijima je rekla da je ministar otkazao dolazak jer nema uvjeta za rad, odnosno da mu je zabranjeno obraćanje. MORH je u priopćenju naveo kako je razlog Banožićevog nedolaska "novonastala situacija, u kojoj medijima nije dopušten ulaz u našičku vojarnu" te jer na ispraćaju nije predviđeno njegovo obraćanja, a niti obraćanje zapovjednika kontingenta. Banožić se oglasio putem Facebooka: ‘‘Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO-ovu operaciju KFOR, jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji, nažalost, ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju‘‘, napisao je ministar.

Milanović taj postupak smatra još jednim "u nizu manipuliranja", ali da je Banožić i došao - ne bi govorio. "I neće govoriti bar dok ne vrati brigadira Burčula u sustav, pa ćemo vidjeti tko će biti jači", dodaje. "Ministar se najavio, a onda kao zadnji sitni tat ne dolazi. Ovo je manevar da se sa svima skupa manipulira, ni prvi ni zadnji put. Na cjedilu je ostavio svoje ljude, kao što je ostavio brigadire i generale kojima prijeti i traži njihove ostavke, kao što se u zadnji tren ukrcava u borbene zrakoplove", izjavio je Milanović. Kazao je kako se Banožić ‘‘u zadnji tren nije pojavio, što podsjeća na uletavanje u borbeni zrakoplov Pilatus, bez odluke i bez zapovijedi, no ne može nikoga prevariti‘‘.

"Letio je kao sitni provincijski tat. Bio je u vikendici svog ćaće, a onda doznaje da mora u Zagreb na sastanak. Ukrcao se u borbeni zrakoplov kao u taksi. Bez ikakvog pisanog traga, zapovijedi načelnika Glavnog stožera", kazao je Milanović.
Snježana Fridl
"DELIKATNO, ALI VJERUJEM NE I OPASNO"
Milanović je, kako stoji u priopćenju, poručio vojnicima na ispraćaju da idu na posao u državu koju je Hrvatska priznala i koja nam je bliska. ‘‘Ali koju nisu svi priznali. Delikatno je, ali vjerujem ne i opasno. Jedni će vas tamo dočekati kao najbolje prijatelje, drugi baš i ne‘‘, rekao je, dodajući da se ponašaju dolično te da pokažu što znaju. ‘‘Uvijek razmišljajte o tome, bez obzira na članstvo u NATO-u, na to da smo zapadna demokracija, članica EU-a, dio saveza država koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti - da ste prije svega Hrvatska vojska‘‘, rekao je.