Novosti
DOKUMENTARNI FILM O STRANIM DRAGOVOLJCIMA U DOMOVINSKOM RATU

Došli su na stranu slabijih obraniti slobodu i pravdu
Objavljeno 23. studenog, 2021.

Večer uoči 30. godišnjice pada Vukovara u KD-u Vatroslav Lisinski u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film "1991. - Tko je tvoj bližnji?"



"Godine 1991. godine nisam došao u Hrvatsku ni radi slave, ni radi bogatstva, ni radi časti. Došao sam se boriti za slobodu", rekao je Martin Cruichank, hrvatski branitelj iz Škotske, na premijeri na kojoj su, među ostalima, bili predsjednik RH Zoran Milanović i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, brojni strani dragovoljci i drugi. Film je nastao u režiji Gorana Maršaleka iz Čepina, prema scenariju Tomislava Šulja i Daniele Maršalek, a prema ideji producenta Dražena Hrženjaka iz Udruge vojnika, veterana i domoljuba. Snimanje filma financijski su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja i HAVC.

Kako ističu autori filma, dok su mnoge svjetske vlade ignorirale zlo koje se događalo Hrvatskoj, neki obični ljudi to nisu mogli samo gledati te su napustili svoju sigurnost i stali na stranu slabijih. Mnogi od njih nisu imali nikakvo vojno iskustvo. Strani su dragovoljci stigli iz čak 45 zemalja, najviše iz Engleske, Nizozemske i Francuske, a većinom su krenuli prema Vukovaru. Međutim, nakon rata doživjeli su brojne neugodnosti i poslije povratka u svoje zemlje osude i neprihvaćanje. Dio njih je svoj život izgradio u Hrvatskoj, a većina njih nije ostvarila nikakva braniteljska prava. "Oni ne mare za priznanja ili prava, ali žele i zaslužuju jedno ljudsko toplo hvala. U Hrvatsku nisu došli voditi ni vjerski ni politički rat, nego braniti slobodu i pravdu na strani slabijega", ističe Tomislav Šulj, povjesničar iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata koji je najzaslužniji za otvaranje teme stranih dragovoljaca. Šulj procjenjuje da je u obrani Hrvatske sudjelovalo više od 800 stranaca, a ta brojka, njegovim daljnjim istraživačkim radom, još raste. Više od 100 ih je poginulo, a oko 200 je ranjeno.

"Ova je priča 30 godina čekala da bude ispričana. Naši sugovornici u filmu pričaju o sebi, ali oni predstavljaju cijelu zajednicu stranaca koji su, sa svim drugim hrvatskim braniteljima, stvorili i branili ovu zemlju. Od njih nećete čuti da se smatraju herojima niti traže privilegije", ističe Goran Maršalek.

U filmu o svom iskustvu ratovanja u Hrvatskoj, motivima dolaska i ostanka, govore dragovoljci iz Engleske Rodney Morgan i Steve Gaunt, iz Njemačke Michael Misch te iz Škotske Martin Cruickshank. Veći dio filmske ekipe čine slavonske snage - režiju, montažu i izbor glazbe potpisuje Goran Maršalek, scenarist je Tomislav Šulj, koscenaristi Daniela Maršalek i Dražen Hrženjak, koji je ujedno i producent filma, snimatelji su bili Zlatko Romanović i Haidy Kovačević, snimatelj dronom Tomislav Strahonja, grafička rješenja Jan Maršalek. Ton-majstor je Jovica Šućura Johnny, tonski snimatelj i rasvjeta Željko Pavlin, a pretraživač arhivske građe bio je Igor Bošnjak.



Dijana Pavlović
Goran Maršalek

redatelj filma

Naši sugovornici u filmu pričaju o sebi, ali oni predstavljaju cijelu zajednicu stranaca koji su, sa svim drugim braniteljima, stvorili i branili ovu zemlju. Od njih nećete čuti da se smatraju herojima.

BROJNI SUDIONICI
U filmu, uz strane dragovoljce, govore Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, Tomislav Šulj, stručnjak za pitanja stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu, Miroslav Rade, bivši zapovjednik u 129. brigadi iz Karlovca, Petar Lovrić, bivši zapovjednik 83. Samostalnog zagrebačkog dobrovoljačkog bataljuna, Ante Damjanović, bivši dozapovjednik Samostalnog voda Sesvetski Kraljevec, i Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila