Novosti
U PROMETNU INFRASTRUKTURU HRVATSKA ULAŽE VIŠE OD 25 MILIJARDA KUNA

Cestarski sektor stabilan, održiv i snažan
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je na 8. kongresu Hrvatskog društva za ceste Via Vita kako je "cestarski sektor, nakon provedene reforme, stabilan, održiv i investicijski snažan". "Ove smo godine svjedočili realizaciji velikih projekta kao što je Pelješki most. Ispekli smo zanat, pokazali da možemo provoditi velike infrastrukturne projekte, a slijedi nam, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, oko 5,5 milijarda kuna te nova financijska perspektiva s nepovratnih još deset milijarda kuna", istaknuo je Butković.

U prometnu infrastrukturu ulaže se nešto više od 25 milijarda kuna, od kojih dvije trećine u cestarskom sektoru. Dodao je da je definirana i potreba gradnje brzih cesta, u vrijednosti od oko šest milijarda kuna. Riječ je, primjerice, o spoju Požege na autocestu, srijemskoj transverzali, brzoj cesti od Bjelovara prema Virovitici, obilaznici Vukovara, spoju na most Gradišku i tunelu Kozjaku sa završetkom na D8. Projekte pripremaju Hrvatske ceste i u visokoj su fazi gotovosti.

Ministar kaže da ide i novi sustav naplate cestarine, osigurano je stopostotno financiranje, a na hrvatskim autocestama trebao bi se implementirati za nekoliko godina. Butković kaže da će investicije u idućem razdoblju biti usmjerene u željeznički sektor te vjeruje da će do 2030. na dva osnovna koridora biti završene sve investicije. "Uspjeli smo rebalansom osigurati 100 milijuna kuna, tako da će sve županijske uprave za ceste do kraja godine dobiti financijska sredstva koja im pripadaju da se olakšaju investicije i održavanje", rekao je.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan rekao je kako su prihodi od cestarine znatno bolji od planiranih i HAC sada posluje stabilno. H
Možda ste propustili...

IAKO DINAMIKOM OBNOVE NISU U POTPUNOSTI ZADOVOLJNI:

Potpora većine ministru Horvatu

CIJEPLJENJE I EPIDEMIJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Prošlog tjedna booster za 5000 osoba

NEZAPOSLENE OSOBE S INVALIDITETOM

Po pravo na novčanu pomoć u HZZ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe

2

ANALIZA POPISA U ĐAKOVŠTINI

U deset naselja samo 770 stanovnika, pet po četvornom kilometru

3

ČETIRI PUTA ZARAZNIJI I UPOLA SLABIJI

Omikron-soj: Da se takvom brzinom širila delta, sustav bi kolabirao