Novosti
MACRON U SRIJEDU DOLAZI U HRVATSKU

Potpisivanje strateškog partnerstva, potpora za Schengen i eurozonu
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Francuski predsjednik Emmanuel Marcon prvi je šef francuske države koji službeno dolazi u Hrvatsku. Stoga je i očekivano da je njegov posjet u srijedu i četvrtak iznimno važan za službeni Zagreb koji će dobiti parišku podršku za šengensku i eurozonu te finalizirati sporazum o kupnji borbenih zrakoplova.

"Ovo je posjet koji se uklapa u strateške ciljeve Hrvatske za 2022., a to su Schengen, euro i jačanje obrambenih sposobnosti s borbenim avionima Rafale", najavio je izvor iz vlade. Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu, tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine. "Stoga su razgovori s Macronom o Schegenu dvostruko važni", ističe.

Macronu će formalni domaćin biti premijer Andrej Plenković. Razlog je što je francuski predsjednik, u skladu sa svojim golemim ovlastima u predsjedničkom političkom sustavu, jedan od rijetkih šefova država koji sjedi u Europskom vijeću gdje su uglavnom premijeri. Kao takav, on je formalni kolega premijerima drugih država, rekao je izvor. Macrona će u četvrtak najprije sa svim državnim počastima primiti predsjednik Zoran Milanović, a potom premijer Plenković u Banskim dvorima. Ondje će, uz teme bilateralnih odnosa, razgovarati o zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu s naglaskom na Ukrajinu i Bjelorusiju i jačanju strateške neovisnosti EU-a.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno na nova područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa sa zemljom koja je prva vojna sila EU-a, jedina nuklearna sila i jedina stalna članica Vijeća sigurnosti iz EU-a. Plenković i Macron potpisat će novi Sporazum o strateškom partnerstvu, a potom će ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly potpisati ugovor o nabavi Rafala, kao novoj dimenziji dosadašnjih odnosa. Sporazum ističe jasnu potporu Francuske hrvatskom ulasku u eurozonu i šengenski prostor.

"Ideja je novog strateškog partnerstva i da Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", kaže izvor. Tu se misli na gospodarske odnose, kulturnu, znanstvenu, akademsku i administrativnu suradnju. Macron posjet RH završava ručkom za pripadnike javnog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života, a u četvrtak popodne putuje u Rim. I.Bošnjak/H
Hrvatska je, uz Mađarsku, jedna od dviju članica EU-a koju Macron još nije posjetio u svom mandatu

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata