Sport
EHF EUROPSKA LIGA

Oprez: Španjolci u Našice po prve gostujuće bodove
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Susret 4. kola C skupine NEXE - Logrono La Rioja počinje u 20.45 sati

Zvuči više kao floskula kada se kaže da se treba učiti iz poraza, ali u slučaju rukometaša NEXE-a to sigurno vrijedi nakon što su prošlog utorka poraženi u Velenju (34:28).



"Gromovi" bi još bolje "učili" da sada u Europskoj ligi imaju omjer 3-0, a ne 2-1, no poraz od Gorenja samo im može pokazati kako u C skupini nema uopće lakih suparnika.

Vrlo ozbiljnim trebaju zato shvatiti i večerašnjeg gosta Našica, španjolski Logrono La Rioju (20.45 sati). Ne samo zbog činjenice što su predstavnici ugledne rukometne sile. Rukometaši Logrono La Rioje ozbiljno su upozorenje poslali i prošli utorak, kada su remizirali s Magdeburgom, braniteljem naslova pobjednika Europske lige i po svemu najkvalitetnijom momčadi C skupine.

La Rioja je u dobrom nizu. U posljednjih sedam susreta, u Europskoj ligi i domaćem prvenstvu, doživjeli su samo jedan poraz. Trenutačno su u C skupini Europske lige na četvrtom mjestu, s bodom iza NEXE-a.

Osim boda protiv Magdeburga lako su kod kuće svladali Gorenje (31:26), a uoči dolaska u Našice, najavljuju i pokušaj osvajanja prvih gostujućih bodova. Jedini poraz, prilično uvjerljiv, doživjeli su u prvom kolu kod Savehofa. "Minus 12" u Švedskoj i činjenica da su trenutačno tek na četvrtom mjestu u španjolskoj Ligi Asobal ipak pokazuje da danas u Našicama ne gostuju "mitska biča".

Španjolce treba respektirati, ali nikako i predimenzionirati njihovu kvalitetu.

U Našicama zato razmišljaju kako se u Europi vratiti na pobjedničke staze. Trećom pobjedom u četiri susreta učvrstili bi svoje pozicije.

- Nakon poraza u Velenju trebaju nam sada bodovi. Iza nas je dobro odrađena "generalka" protiv Sesveta, ali pravi pokazatelj u kakvoj smo formi i što smo naučili iz poraza od Gorenja biti će utakmica protiv La Rioje. Znamo što ne smijemo.

Ne smijemo kod kuće napraviti toliko pogrešaka kao što smo ih činili u Velenju. Trebamo odigrati dobru obranu i onda možemo ići po pobjedu - jasan je Andraž Velavrh slovenski srednji vanjski u redovima NEXE-a koji je vrlo brzo preuzeo "palicu" organizacije našičkog napada.

Poznavajući Branka Tamšea, Španjolci su jako dobro izanalizirani?

- Digli su se u odnosu prema početku, kada su doživjeli laki poraz kod Savehofa. Pobijedili su potom Gorenje, a onda odigrali i neriješeno protiv Magdeburga, koji je vjerojatno najbolja momčad u Europskoj ligi. Neće biti lako. Nije laka ni jedna utakmica u Europi. Igramo kod kuće, i to trebamo pokazati. Protiv Silkeborga i Savehofa bila je sjajna atmosfera. To nas je dignulo i siguran sam da će tako biti i protiv Španjolaca - rekao je Velkavrh.



Krešimir Lacković
ČETVRTI ŠPANJOLSKI GOST NAŠICA
Logrono La Rioja bit će već četvrta španjolska momčad koja će gostovati u Našicama. Prva je još 2008. godine, u premijernoj sezoni NEXE-a u Europi, gostovala momčad Aragona. Tada još neiskusna našička momčad za europsku scenu poražena je kod kuće 27:29 uz odličan napadački učinak današnjeg kapetana NEXE-a Saše Barišića Jamana. U Zaragozi je bilo 33:24 za španjolskog predstavnika, koji je tada prošao u 4. kolo tadašnjeg EHF kupa. Mnogo bolji dojam, ali ukupno opet sa španjolskim uspjehom, prošao je sraz NEXE-a s Ademar Leonom također u 3. kolu EHF Kupa 2013. godine. U Našicama je NEXE slavio 34:29, a u uzvratu domaćin 33:28 pogotkom iz sedmerca u zadnjim sekundama pa je Ademar Leon zahvaljujući golu više u gostima plasirao dalje. Konačno, prošle sezone, nakon poraza u gostima kod Bidasoa Iruna (30:27), NEXE je slavio u uzvratu u Našicama (29:24) te se plasirao u skupinu tada novostvorenog natjecanja pod ingerencijom EHF-a Europsku ligu. U kojem igraju i ove sezone.

Najčitanije iz rubrike