Regija
KORIST NOVOG SERVISA VEĆ PRVI MJESEC

1150 korisnika i 7080 pretraga na e-groblje
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Bilo je i više poruka pristiglih preko kontaktnog obrasca što ih nudi e-groblje, a uglavnom su se odnosile na dopunu podataka
ĐAKOVO



Već je prvih mjesec dana upotrebe napredne digitalne usluge e-groblje, a kojom je komunalac Univerzal pokrio Gradsko i svih osam prigradskim grobalja na području gada Đakova, pokazala svu svoju korisnost i potrebu.



Samo u proteklih tridesetak dana aplikacija je otvorena čak 2900 puta, a toj je brojci, dakako, pridonijela i činjenica da su početkom studenog bili Svi sveti i Dušni dan, dani masovnih posjeta grobljima. "U tom vremenu 1150 korisnika obavilo je 7080 pretraživanja preko tražilice pokojnika. Brojke same za sebe najbolje govore o potrebi i prihvaćenosti ovog digitalnog servisa i mogućnostima koje pruža u traganju za informacijom o grobnom mjestu. Bilo je i poruka pristiglih preko kontaktnog obrasca koji nudi e-groblje, a uglavnom su se odnosile na dopunu podataka", kaže o korisnosti nove digitalne usluge e-groblje voditelj Univerzalovih Odnosa s javnošću Danijel Geošić.Nova digitalna usluga za pregled podataka o grobnim mjestima, a čine je grobni očevidnik i tražilica pokojnika, razvijana je unatrag godinu i pol. Pruža niz mogućnosti, no dakako da je posjetiteljima groblja najzanimljivija tražilica pokojnika s pozicioniranjem grobnog mjesta na karti Gradskog i prigradskih grobalja. Tu dimenziju snalaženja u prostoru omogućuje GIS Cloud, softver koji u računalnome oblaku podatke o pokojnima iz grobnog očevidnika spaja s geografskom kartom i stavlja u realni prostor.

Usluga e-groblje velika je pomoć svima koji fizičkim obilaskom ne mogu pronaći željeno grobno mjesto jer Gradsko groblje prostire se na čak 72.550 četvornih metara na kojima je 6500 grobnih mjesta. Uz to, na osam prigradskih grobalja ukupno je 5000 grobnih mjesta. Za uspostavu novog servisa sva je groblja najprije trebalo snimiti iz zraka zbog izrade georeferenciranih rastera. Upravitelj Univerzal još je lani na dva glavna ulaza u Gradsko groblje postavio nove informacijske panele s tlorisom svih grobnih mjesta i označenom spomeničkom baštinom. Na panelima je posebno vidljiv QR kod čije učitavanje u pametni telefon odmah uvodi u Univerzalovu online uslugu e-groblje. Želi li korisnik pronaći počivalište pokojne osobe, upisat će u tražilicu ime i prezime (ili samo prezime) pokojnika i odmah dobiva kartografski prikaz lokacije i oznaku grobnog mjesta. Ako je na pametnom telefonu korisnika usluge uključena lokacija, servis će mu dati poziciju na kojoj se on trenutačno nalazi i pratiti njegovo kretanje, zahvaljujući čemu se grobno mjesto može pronaći i brže.

U međuvremenu su u novouvedeni digitalni sustav e-groblje učitane raspoložive fotografije grobova i grobnica iz Univerzalove prijašnje baze, što će se u budućnosti ažurirati novim fotografijama, u čemu mogu pomoći i sami korisnici, građani, slanjem vlastitih fotouradaka za željeno grobno mjesto.



Suzana Župan
aplikacija
DOSAD JE OTVORENA 2900 PUTA

OMOGUĆUJE IZDAVANJE NIZA DOKUMENATA
Servis “u sekundi” crpi informacije iz bogate baze - grobnog očevidnika stvaranog proteklih 50-ak godina. Programski modul sustava e-groblje je i “digitalni administrator” - omogućuje i izdavanje niza dokumenata, nužnih za svakodnevni rad Univerzalove Poslovne jedinice Groblje. Slične tražilice pokojnika ima još 30-ak komunalnih poduzeća koja održavaju groblja, većinom u našim većim gradovima, no njihova su rješenja zamjetno skuplja u usporedbi s Univerzalovim, a za koji je uslugu e-groblje razvio Plavi link Đakovčanina Domagoja Pavića.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike