Regija
RIBARNICE DOBRO OPSKRBLJENE

Prodavači jamče za količinu, riba zasad drži cijenu
Objavljeno 23. studenog, 2021.
BELI MANASTIRDo Božića je ostalo nešto više od mjesec dana, a većina Slavonaca i Baranjaca uoči tog velikog katoličkog blagdana, na Badnjak, konzumira ribu. I to riječnu. U baranjskim ribarnicama, zasad, tvrde kako bi šarana trebalo biti u dovoljnim količinama, ali za cijenu rijetko tko garantira, bez obzira na to što je samo u Baranji petnaestak ribolovnih voda koje se prostiru na približno 4000 hektara vodenih površina, od kojih najviše otpada na Dunav i Dravu. U belomanastirskim ribarnicama, u vlasništvu PP-a Orahovica, cijena kilograma šarana bila je 26,99 kuna, ali je prije otprilike mjesec dana ta riba poskupjela za kunu po kilogramu. Osim šarana po 27,99 kuna, u ribarnici na Trgu slobode amur je 17 kuna, tolstolobik 12,50 kuna, a kilogram soma vrtoglavih 56,50 kuna. Na ribarnici smještenoj na belomanastirskoj tržnici ispisano je kako je kilogram šaranskih glava 15, a šnicli 46 kuna po kilogramu. Nešto je jeftinija privatna ribarnica u Kneževim Vinogradima. Kilogram šarana tamo je 26 kuna, bez čišćenja. Tijekom jučerašnjeg dana soma nije bilo, no ovih dana, možda već i danas, trebalo bi ga biti u prodaji. Cijena će biti formirana ovisnosti o težini soma, pa tako i kupnja na kilogram.Cijenu ribe pozorno prate i ugostitelji, koji, ako ne bude nekih rigoroznijih mjera, tijekom prosinca očekuju veći promet.

- Do Božića je ostalo još mjesec dana, a budući da je kod nas riba svježa, nisam gomilao količine. Zasad nemam informacije da će riba poskupjeti, ali sve je moguće - kaže Arpad Šipec, vlasnik poznate Kovač čarde.

Cijenu ribe prate i u ZŠRU-u Baranje, koja je, što se ove godine tiče, poribila svoje vode, ali ih poribljavanje čeka i nagodinu. Kada se zna da se baranjske ribolovne vode poribljavaju s 3000 do 4000 kilograma šarana, nije potrebno isticati koliko će svako poskupljenje značiti za njihov budžet…

Riba, dakle, manje-više još uvijek drži cijenu. Istodobno se ratari žale kako je znatno poskupio repromaterijal, što je uvjetovalo poskupljenje pekarskih proizvoda, vinari negoduju (i) zbog poskupljenja staklene ambalaže, stočari zbog poskupljenja stočne hrane, a svi zajedno zbog rekordnih cijena goriva. Najisplativiji je obrok još uvijek onaj u kojem je meso kupljeno u trgovačkom lancu, no već je najavljeno kako se svinjski vrat uskoro neće moći naći za 19 kuna po kilogramu, a ni kare po samo nešto višoj cijeni.

Ivica Getto
PP NE PLANIRA POSKUPLJENJE
Poljoprivredno poduzeće Orahovica, najveći proizvođač slatkovodne ribe u Hrvatskoj s ukupnim površinama od 6100 hektara ribnjaka na lokacijama Grudnjak, Lipovljani, Donji Miholjac, Kopačevo, Pisarovina, Vrbovljani i Nartano, u proteklih nekoliko godina nije znatno podignulo cijenu ribe. U ribarnici u središtu Orahovice cijena je “otišla gore” prije dvije godine za dvije kune, pa za kilogram šarana treba izdvojiti 27,99 kuna. U ribarnicama PP-a Orahovica kažu kako je cijena za svježu ribu, dakle očišćenog šarana, 37,50 za kilogram, odrezak šarana je 46,75 kuna, a šaranski filet 54 kuna po kilogramu. Iz PP-a su naveli kako je prije dvije godine šaran poskupio i na svjetskom tržištu, no o novim poskupljenjima trenutačno ne razmišljaju.

Od 2016. godine PP Orahovica ima tvornicu za preradu ribe Panona Mare, najveću u Hrvatskoj i jednu od najvećih u zemljama regije. Kako na cijelom ovom području tako i u ribnjacima PP-a prevladava šaran, koji poduzeće koristi za brojne proizvode.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov

2

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

3

U RH ODOBRENO 666 MILIJUNA KUNA

Istok za navodnjavanje
povukao najviše novca