Osijek
OSJEČKI LIJEČNIK JE KANDIDAT

Dr. Šapina u utrci za medicinskog Oscara
Objavljeno 23. studenog, 2021.
Tri su hrvatska liječnika u finalu dodjele International Medis Awards, popularno znanih kao medicinski Oscar.International Medis Awards for Medical Research nagrađuje vrhunska istraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Nagrade su priznanje izvanrednim liječnicima i farmaceutima koji se, uz svoj redoviti rad, bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni učinkovitoga svladavanja bolesti.Ove godine iz Hrvatske dolaze čak tri finalista. Matej Šapina iz Kliničkog bolničkog centra Osijek prijavio je rad iz pedijatrije u području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Gordana Drpa iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb napisala je rad iz područja pulmologije i alergologije o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica. Ivan Škopljanac iz Kliničkog bolničkog centar Split napravio je aktualno istraživanje iz područja pulmologije i alergologije na temu uloge ultrazvuka pluća u prognozi kliničke težine i smrtnosti kod pneumonije izazvane bolešću COVID-19.

International Medis Awards for Medical Research održat će se ove godine 25. studenog kao dio dokumentarne emisije pod nazivom “Snaga povjerenja” s početkom u 17 sati, a emisija će se moći pratiti online na ovoj poveznici: https://www.medis-awards.com/ima-2021/.V.T.
Samo 24 rada do sada u finalu
Za nagrade International Medis Awards, popularno znane u stručnoj javnosti i kao medicinski Oscar, mogu se natjecati liječnici i farmaceuti koji su znanstvenoistraživačke radove iz područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije te reumatologije objavili u znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Do sada je iz Hrvatske bilo prijavljeno 246 radova, od toga su njih 24 završila u finalu, a 12 ih je osvojilo nagradu.

Najčitanije iz rubrike