Kultura
SURADNJA GRADSKOG KAZALIŠTA "JOZA IVAKIĆ" VINKOVCI I KAZALIŠTA GAVELLA

Premijera "Tene" u režiji Dražena Ferenčine 27.11.
Objavljeno 23. studenog, 2021.

U subotu, 27. studenoga, u 20 sati na pozornici vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić" premijera je predstave nastale prema tekstu Josipa Kozaraca i Borislava Vujčića "Tena - kronika raspada jedne ljepote" u režiji i adaptaciji Dražena Ferenčine i dramatizaciji Borislava Vujčića. Riječ je o koprodukciji GK-a "Joza Ivakić" i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega te Centra za kulturu Bjelovar.



- Klasik hrvatske književnosti, iz pera jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača, "Tena", ispisan je na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišen subverzivnosti. Kozarac se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: "… ja sam ja; sve što je na meni, moje je!", čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od bogatih stranaca te na domaće ljude, koji "nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu"… Glavni lik stoga se može čitati i kao metafora za Slavoniju, za "raskoš koja se neštedimice rasipa", pa smo pred djelom sposobnim otvoriti prostor za raznolike pristupe i rasprave… - kažu autori najnovije vinkovačke premijere.

Postava je šarolika i čine ju glumci iz svih koprodukcijskih kazališta ovog projekta. Naslovnu ulogu tumači Osječanka s vinkovačkom adresom Matea Marušić, njezina oca Filip Šovagović, a tu su još Ivan Grčić, Davor Svedružič, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Martina Stjepanović, Ivica Lučić, kao i Selena Andrić, Areta Ćurković i Zorko Bagić, koji igraju po dvije uloge.

Ravnatelj vinkovačkog kazališta, Zdenko Rečić, podsjeća kako "Tenu" izvode prvi put i da je ideja sazrijevala nekoliko godina.

- Trebali smo ju igrati prošle kazališne sezone, ali ušla je u ovoj sezoni za kraj studenoga, kada su se stvorili uvjeti. Mislim da je glumačka postava najbolja moguća. Ovakav projekt teško može ostvariti jedno kazalište, pa smo se odlučili na koprodukciju - kaže Rečić, a redatelj Dražen Ferenčina spominje kako njegova matična kuća, Gavella, ne može igrati na svojoj pozornici zbog oštećenja zgarde, nego na nekoliko lokacija, pa u poljednje dvije godine ulazi i u koprodukcije, prije Vinkovaca bilo je to s HNK-om Osijek.

- Na poziv ravnatelja Rečića, rado sam se odazvao, posebice što je riječ o klasiku hrvatske literature, "Teni" Josipa Kozarca. Ovo je djelo opće mjesto kulture i u Slavoniji raditi "Tenu" isto je kao u Dubrovniku raditi "Dunda Maroja". U radu na predstavi nismo išli u smjeru nekakvog dokumentarnog, u smjeru etnoslikovnice i smotre folklora, nego smo se bavili onim kako se, držim, treba baviti uopće literaturom - što ona govori danas o nama i našem vremenu - rekao je Ferenčina, dodavši kako bi slavonska kazališta trebala stvarati ovakve predstave.

Matei Marušić, nositeljici naslovne uloge, velika je čast igrati Tenu, ali i odgovornost igrati je na slavonskim prostorima.

- Tenu sam doživjela kao tragičnu osobu koja sa sobom nosi puno trauma, prolazi smrt majke, oca alkoholičara, tako da u sebi nosi puno boli, strahova i neiživljenosti, ali sve vrlo zavodljivo i vrlo uspješno prekriva plaštom lažnog samopouzdanja, drskosti, pa čak i promiskuitetom, koji je vrlo naglašen kroz njezinu tjelesnost - objašnjava Matea Marušić.



Miroslav Flego
Matea Marušić

glumica

Tenu sam doživjela kao tragičnu osobu koja sa sobom nosi puno trauma (smrt majke, oca alkoholičara) i u sebi nosi puno boli, strahova i neiživljenosti, ali to uspješno prekriva plaštom lažnog samopouzdanja.

projekt
PREVELIK

ZA JEDNO

KAZALIŠTE

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

ZATVOREN 16. FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA DIONIZ

Priznanja Akademiji iz Novog Sada i Dori Hasanec

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u