Novosti
KAKO BI SE ZADOVOLJILE POTREBE VAKCINACIJE

Slovenija će posuditi 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Hrvatskoj
Objavljeno 22. studenog, 2021.

LJUBLJANA - Slovenska vlada odobrila je posudbu 40.950 doza cjepiva BioNTech/Pfizer Republici Hrvatskoj kako bi se zadovoljile potrebe vakcinacije protiv covida-19, nakon što se u zadnje vrijeme bilježi velik porast interesa za cijepljenje među hrvatskim građanima.

Kako je u ponedjeljak objavila slovenska vlada, odluka o tome donesena je na dopisnoj sjednici. Riječ je o cjepivu koje još nije isporučeno Sloveniji, pa će operacija pomoći Hrvatskoj biti provedena u formi dvostruke donacije. To znači da će Slovenija najprije posuditi cjepivo Hrvatskoj, a potom će Hrvatska vratiti cjepivo Sloveniji najkasnije do 31. prosinca.
Za potpis ugovorne dokumentacije zaduženi su ministarstvo zdravstva i nacionalni Institut  za javno zdravlje (NIJZ), koji je zadužen i za  pripremu cjepiva za transport, dostavu preuzimatelju i sve aktivnosti vezane uz logistiku, te za obavijest proizvođača Pfizer/BioNTech o spomenutoj donaciji.
Informacija o posudbi dolazi pred popodnevni susret predsjednika dviju vlada, Janeza Janše i Andreja Plenkovića, u Otočcu na Krki, gdje su se u pripremama za osamostaljenje obiju država prije 30 godina znali susretati hrvatski i slovenski politički čelnici.
Do susreta dolazi u godini kad dvije prijateljske države obilježavaju i slave 30. obljetnicu samostalnosti, objavila je slovenska vlada. U Otočcu na Krki tom će prigodom biti postavljeno i spomen-obilježje u znak podsjećanja na intenzivnu suradnju u vrijeme osamostaljenja i nakon toga.
Otkrivanju spomen-obilježja nazočit će i Lojze Peterle i Franjo Gregorić, koji su  prije 30 godina bili predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

PROSJEČNA MJESEČNA PLAĆA U HRVATSKOJ 7.333 KUNA

Plenković: Prebrodili smo Covid 19 krizu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana